Víme, jak bude vypadat Klausův sváteční projev

27.10.2011 13:24

EXKLUZIVNĚ ParlamentníListy.cz zjistily, o čem by měl být projev prezidenta republiky Václava Klause, který u příležitosti státního svátku 28. října pronese večer ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Víme, jak bude vypadat Klausův sváteční projev

Podle dobře informovaného zdroje by měl prezident Václav Klaus navázat na svůj projev z 28. září ke dnu české státnosti a svátku českého patrona a světce, knížete svatého Václava, který pronesl u příležitosti Národní svatováclavské pouti. V něm apeloval především na tradiční, konzervativní a vlastenecké hodnoty křesťanské civilizace.

Konzervativec obhajující tradice

„Václav Klaus je konzervativní muž, který je znám tím, že dlouhodobě a konzistentně hlásá konzervativní ideje. V minulém projevu 28. října varoval před tendencemi vedoucím ke globální vládě, ve svém svátečním projevu 28. října ve Vladislavském sále zase naváže na svůj projev z 28. září letošního roku, v němž hájil tradiční hodnoty naší západní civilizace založené na křesťanských hodnotách," řekl ParlamentnímListům.cz dobře informovaný zdroj.

Klaus 28. září letošního roku zkritizoval útok „nových pokrokářů" na tradiční instituce jako jsou národ, národní stát a tradiční rodina. Politici ODS a Věcí veřejných ho pochválili, u většiny ČSSD sklidil ostrou kritiku a u komunistů vlažné přijetí.

Více: Pane prezidente, Vy snad chcete diktaturu. Klausův projev pár hodin poté

„Řada tendencí, prosazujících se v dnešním světě a v různé míře i u nás, mne znepokojuje a domnívám se, že znepokojuje i mnohé z vás. Stále více se utvrzuji v přesvědčení, že k nim nesmíme mlčet a že se s nimi nesmíme smiřovat... Při pohledu kolem sebe vidíme, že ´pokrokáři´ všeho druhu vedou soustavný a stále nezakrytější útok na naše tradiční společenské hodnoty a ctnosti," řekl 28. září prezident.

Národní stát a rodina

„Vlastenectví je vydáváno za šovinismus. Demokratický stát za překonanou instituci, která má být obětována ve prospěch nadstátních uskupení, která nikdy nemohou získat demokratickou legitimitu. Přirozeně strukturovaná národní společenství se svými hlubokými tradicemi, duchovními a kulturními hodnotami, vycházejícími ze staletých zkušeností a z životů mnoha předchozích generací, jsou erodována politickým tlakem na přijetí multikulturalismu jako oficiálně naordinované ideologie. Vše přirozené, a proto dosud většinově spontánně přijímané, je vydáváno za překonané a málo zajímavé. Vše tradiční a konzervativní je vydáváno za zastaralé a nemoderní, je zesměšňováno a je vylučováno ze společenského dialogu," pokračoval prezident.

Čtěte:

Klaus: „Pokrokáři" všeho druhu vedou stále nezakrytější útok na naše tradiční hodnoty a ctnosti

Podle Klause je navíc tradiční rodina, která je základní jednotkou každého dalšího celku lidského uspořádání, odvěké prostředí pro vztah muže a ženy, pro výchovu nových generací, ale i pro samozřejmou mezigenerační pomoc a solidaritu vystavována stále ostřejším útokům módních postojů, které pro vybrané skupiny velmi nevybíravými způsoby vyžadují nejrůznější privilegia. „Faleš sociálního státu nezaslouženého blahobytu ničí vše tvůrčí a individuální a otupuje talenty, aktivitu a pracovitost, neboť ta se přestává vyplácet," řekl také Klaus.

K tématu: Češi, neplačte a hrdě slavte Václava, burcují politici

Církev se zastala Klause proti Halíkovi

Klausův projev a dobré vztahy mezi Katolickou církví a prezidentem Klausem zkritizoval posléze modernistický kněz Tomáš Halík a varoval před spojením „trůnu a oltáře". Česká biskupská konference se pak ve svém prohlášení z 1. října od slov Tomáše Halíka distancovala.

Čtěte také: Halíku, jste neznaboh. Nemluvíte za Církev, vrací Hájek úder za Klause

Arcibiskup Dominik Duka pak ještě 4. října poslal prezidentovi dopis, v němž mu poděkoval za jeho svatováclavský projev. „Věřím, že pro Vás bude radostí a povzbuzením, že Vaše vystoupení bylo řadou věřících velmi kladně přijato. Zdůrazněním tradice, úcty k rodině a lásky k vlasti jste vyslovil přesně to, co církev hlásá a k čemu se hlásí. Rád bych Vás ujistil, že jako věřící skutečně chceme být ve společnosti těmi, kdo staví na opravdových hodnotách, kdo žijí reálně svou lásku k bližním," napsal Duka.

Čtěte také: Národní stát není veteš, hlásá Klaus stejně jako TGM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…