Z konkurzu zkrachovalé Moravia Energo se uhradí jen zlomek dluhů

05.01.2010 12:11

Prodej majetku po zkrachovalé firmě Moravia Energo hutního magnáta Tomáše Chrenka nepřinese ani 400 milionů korun. Dluhy přitom činí přes 4,5 miliardy. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny (HN).

Z konkurzu zkrachovalé Moravia Energo se uhradí jen zlomek dluhů

Dluhy po Chrenkovi tak zůstanou z větší části nezaplacené. Firma je v konkurzu a konkurzní správce koncem roku rozhodl o tom, že se prodá nejcennější část firmy - rozestavěná plynová  elektrárna u Prostějova. Za čtvrt miliardy korun projekt získá firma Invest Plus CZ z Břeclavi, která patří do skupiny In Group slovenského podnikatele ve stavebnictví Pavola Kollára.

Žádný jiný majetek Moravia Energo se už za stamilionové částky prodat nepovedlo. Loni před konkursem šéfové Moravie Energo přitom ujišťovali o tom, že firma jen za své projekty může získat až 800 milionů. Jenže například teplárnu v srbském Zaječaru se stále nedaří prodat, výnos z ní prý ale stejně nebude oslnivý. "Je tam třeba hodně investovat," citují Hospodářské noviny konkursní správkyni Lenku Vidovičovou. O teplárnu se uchází jeden zájemce.

Pokud jde o projekt paroplynové elektrány u Prostějova, jde o jednu z největších rozpracovaných energetických investic v republice. Z dokumentace v obchodním rejstříku ministerstva spravedlnosti vyplývá, že věřitelský výbor Moravia Energo schválil prodej už v listopadu.

Moravia Energo je v konkurzu od loňského 27. března. Firma zkrachovala po předchozím přerušení dodávek elektřiny od ČEZ a po zrušení registrace k provádění obchodů na burze. Firma zásobovala přes  tisíc odběrných míst.  

Na Moravia Energo kdysi vydělal Gross  

V případu Moravia Energo figuroval kdysi i expremiér a bývalý předseda ČSSD Stanislav Gross. Ten na jaře 2007 koupil od svého známého a někdejšího náměstka ministra průmyslu Roberta Sýkory jedenatřicetiprocentní podíl v Moravia Energo. Nákup financovala slovenská pobočka české finanční a poradenské firmy Key Investments. Dluh u ní za Grosse údajně zaplatil podnikatel Richard Kučík, spoluzakladatel Moravia Energo, který na její účet složil 13,5 milionu korun.

Gross ale v říjnu 2007 svůj zhruba třetinový podíl ve společnosti Moravia E. prodal, a to za 110 milionů korun. Od Grosse akcie údajně odkoupila firma Arca Capital Bohemia, jíž kontroluje slovenský finančník Pavol Krúpa.

V souvislosti s Grossovým nákupem a prodejem akcií případ loni prověřovala protikorupční policie. Kauzu ale odložila, protože nezjistila žádné skutečnosti, které by nasvědčovaly spáchání trestného činu.

Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…