Zdraží plyn a elektřina, upozorňuje deník

29.02.2012 8:27

Ve státním rozpočtu opět schází peníze. Pravicový kabinet proto zvažuje, kde najít další zdroje. Plánuje zavedení daně ze zemního plynu i pro domácnosti. Dosud ji platili jen podnikatelé a firmy. Státní rozpočet by si mohl přijít až na 900 milionů korun. Kabinet Petra Nečase (ODS) plánuje také zdvojnásobení sazeb daně z elektřiny z nynějších necelých 34 korun na necelých 68.

Zdraží plyn a elektřina, upozorňuje deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Vláda Petra Nečase (ODS) hledá v nelehkých časech peníze, kde se dá. Mezi jiným plánuje také zavedení daně ze zemního plynu pro domácnosti, kterou dosud platili jen podnikatelé a firmy. Lidem, kteří používají plyn k vaření, ohřevu vody i topení, se účty prodraží o několik stovek. Zprávu přináší dnešní Právo.

Utrpí životní prostředí, varuje RWE

„Ročně by to v rodinném domě mohlo činit přibližně 700 korun navíc, a to v případě, že by byla zavedena stejná sazba, která se v současnosti uplatňuje u velkých odběratelů,“ sdělil mluvčí skupiny RWE Martin Chalupský.

Dodává k tomu, že z plánovaného zdražení příliš velkou radost nemá a to především s ohledem na životní prostředí. Osvobození domácností od zdanění plynu představovalo zvýhodnění plynu jako čistého paliva. Podle Chalupského hrozí, že se obrátí k nekvalitním palivům.

Plán na zdvojnásobení sazeb daně z elektřiny by pak domácnosti pocítily přibližně sto korunami za rok.

{relatedarticles title="Psali jsme:" tag="zdražení" count=&

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…