„A teď můžeme ubytování uprchlíků majitelům nařídit.“ Hejtman v ČT opěvoval nouzový stav. Veřejnost ve varu

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
15.03.2022 21:11 | Ze sítí

Publicista a režisér Jan Tománek, spoluzakladatel občanské iniciativy Zdravé fórum, který se v uplynulých dvou letech ostře vymezoval vůči vládním protiepidemickým opatřením, výstražně upozorňuje, jak politici začínají zneužívat nouzový stav, a to velmi neskrývaně. Konkrétně se tak děje v rámci uprchlické vlny z Ukrajiny v Jihomoravském kraji, v jehož čele stojí hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Ten si pochvaluje, jak nyní může majitelům ubytovacích zařízení jednoduše nařídit ubytovat uprchlíky, aniž se s nimi musí město sáhodlouze domlouvat. A veřejnost zuří, hovoří o praktikách komunistů a Putina.

„A teď můžeme ubytování uprchlíků majitelům nařídit.“ Hejtman v ČT opěvoval nouzový stav. Veřejnost ve varu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřady se snaží příchozí přesměrovat z metropole do méně vytížených krajských měst

Vláda kvůli migrační krizi vyhlásila nouzový stav, aby bylo možné zapojit všechny lidské a materiální zdroje. Jihomoravský kraj naplnil kapacitu ubytování uprchlíků z Ukrajiny v hotelech a penzionech. Jihomoravský hejtman v ČT24 povyprávěl o tom, co všechno právě díky nouzovému stavu mohou majitelům nemovitostí přikázat.

„Vzhledem k tomu, že jsme se rozhodli už dobrovolně ubytovávat, tak jsme některé kroky dělali i mimo ten nouzový stav, ale bylo to složitější. My, když jsme chtěli uprchlíky ubytovat, tak jsme se museli s tím majitelem té nemovitosti domluvit na podmínkách, objednat to u něj a podobně,“ zmiňuje komplikace s ubytováním lidí z Ukrajiny.

„Ale teď máme tu možnost to ubytování tomu ubytovacímu nařízení prostě nařídit a on to udělat musí,“ uvedl s tím, že zatím to nařizovat potřeba není. Ale faktem zůstává, že kapacity a dobrovolníci ubývají: „Budeme se samozřejmě chtít s lidmi domlouvat, ale ten nástroj prostě v rukou máme a ta kapacita bude potřeba velká,“ doplnil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…