„Děda čeká na Zelenského.“ Skandál s SSákem v Kanadě – hůř, než se čekalo

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
26.09.2023 10:21 | Zprávy

Již je známo, že 98letému bývalému příslušníkovi SS Jaroslavu Hunkovi tleskal celý kanadský parlament. Skandál vzal na sebe předseda kanadského parlamentu Anthony Rota. Nyní ovšem začínají vyplývat na povrch další okolnosti. Například, že Hunka čekal na setkání se Zelenským a s Trudeauem. Došlo k němu? Předsedkyně vládní strany v parlamentu to popřela. Ale předtím, než se objevila fotografie. A sama se s Hunkou vyfotila.

„Děda čeká na Zelenského.“ Skandál s SSákem v Kanadě – hůř, než se čekalo
Foto: Repro Facebook
Popisek: Jaroslav Hunka čeká na setkání s premiérem Kanady a ukrajinským prezidentem

Jak jsme již v sobotu 23. září informovali, kanadský parlament a jeho předseda si utrhli řádnou ostudu, když jako čestného hosta pozvali Jaroslava Hunku, emigranta z Ukrajiny a „bojovníka proti Rusům“. Proti Rusům (tehdy Sovětům, pozn.red.) ovšem Hunka, přiznaně, bojoval v řadách první ukrajinské divize, která se původně nazývala 14. granátnická divize SS.

Předseda kanadského parlamentu Anthony Rota vzal skandál na sebe. V omluvě, kterou zveřejnil v neděli 24. září, uvádí, že lituje, jak „vzdal hold“ člověku, který se nacházel na galerii, protože se o něm dozvěděl „další informace“. Jméno Jaroslava Hunky, ani jaké informace o něm se dozvěděl, však předseda parlamentu nezmiňuje.

„Chci ujasnit, že nikdo, včetně dalších členů parlamentu a ukrajinské delegace, nevěděl o mých úmyslech a o mém projevu, než jsem ho pronesl. Tato iniciativa byla pouze moje, zmíněný jedinec je z mého okrsku a byl doporučen právě mně. Chci se hluboce omluvit zejména kanadské židovské komunitě, i té světové. Přijímám za své jednání plnou zodpovědnost,“ sdělill Rota.

Omluva předsedy kanadského parlamentu
Zdroj: kanadský parlament

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já tomu moc nerozumím., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 26.09.2023 11:06:14
Někdo do parlamentu a je jedno , kterého státu, přivede člověka, řekne ostatním tleskejte mu A ONI TLESKAJÍ. Řekne tleskejte ve stoje A ONI SE POSTAVÍ A TLESKAJÍ!! A skoro nikdo neví kdo to asi je a nikdo neví kdo to ve skutečnosti je. Jak cvičené opice.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…