„Děda čeká na Zelenského.“ Skandál s SSákem v Kanadě – hůř, než se čekalo

26.09.2023 10:21

Již je známo, že 98letému bývalému příslušníkovi SS Jaroslavu Hunkovi tleskal celý kanadský parlament. Skandál vzal na sebe předseda kanadského parlamentu Anthony Rota. Nyní ovšem začínají vyplývat na povrch další okolnosti. Například, že Hunka čekal na setkání se Zelenským a s Trudeauem. Došlo k němu? Předsedkyně vládní strany v parlamentu to popřela. Ale předtím, než se objevila fotografie. A sama se s Hunkou vyfotila.

„Děda čeká na Zelenského.“ Skandál s SSákem v Kanadě – hůř, než se čekalo
Foto: Repro Facebook
Popisek: Jaroslav Hunka čeká na setkání s premiérem Kanady a ukrajinským prezidentem

Jak jsme již v sobotu 23. září informovali, kanadský parlament a jeho předseda si utrhli řádnou ostudu, když jako čestného hosta pozvali Jaroslava Hunku, emigranta z Ukrajiny a „bojovníka proti Rusům“. Proti Rusům (tehdy Sovětům, pozn.red.) ovšem Hunka, přiznaně, bojoval v řadách první ukrajinské divize, která se původně nazývala 14. granátnická divize SS.

Předseda kanadského parlamentu Anthony Rota vzal skandál na sebe. V omluvě, kterou zveřejnil v neděli 24. září, uvádí, že lituje, jak „vzdal hold“ člověku, který se nacházel na galerii, protože se o něm dozvěděl „další informace“. Jméno Jaroslava Hunky, ani jaké informace o něm se dozvěděl, však předseda parlamentu nezmiňuje.

„Chci ujasnit, že nikdo, včetně dalších členů parlamentu a ukrajinské delegace, nevěděl o mých úmyslech a o mém projevu, než jsem ho pronesl. Tato iniciativa byla pouze moje, zmíněný jedinec je z mého okrsku a byl doporučen právě mně. Chci se hluboce omluvit zejména kanadské židovské komunitě, i té světové. Přijímám za své jednání plnou zodpovědnost,“ sdělill Rota.

Omluva předsedy kanadského parlamentu
Zdroj: kanadský parlament

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34162 lidí

Jenže tato omluva – nezmiňující ani proč, ani za koho se předseda parlamentu omlouvá – mnohým nestačí. Michael Taube z deníku Telegraph upozorňuje, jak velké máslo na hlavě kanadští liberálové mají. Předně kvůli tomu, kolikrát své odpůrce z řad konzervativců spojovali s nacisty a s krajní pravicí. A nyní vzdali hold prokázanému nacistovi, a to v den, kdy začíná židovský svátek Jom kipur. Omluvu pak označuje za slabou a přicházející příliš pozdě, než aby něco změnila.

Vybírá ale další „perly“ z této události. Například, že manželka Hunkova vnuka Theresa na facebook umístila fotografii, jak její dědeček čeká na setkání se Zelenským a s Trudeauem v sále pro setkání. Zda se s veteránem Trudeau a Zelenskyj setkali, to zatím není jasné, nicméně zmíněné čekání to silně naznačuje.

Příspěvek Theresy Hunkové
Zdroj: FB

Předsedkyně vládní strany v kanadském parlamentu Karina Gouldová tvrdí, že vláda o pozvání Hunky nic nevěděla, že se jednalo o iniciativu předsedy parlamentu a že premiér Trudeau se s veteránem nesetkal. A vyzvala, aby se z incidentu nedělala politická aféra. Ovšem její popření přišlo předtím, než začal kolovat snímek od Theresy Hunkové.

A sama měla s Hunkou fotografii na svém instagramu.

Taube usuzuje, že liberálové si vojenskou minulost Jaroslava Hunky neprověřili pořádně. Nebo se dokonce ani neobtěžovali. A to ani kancelář předsedy parlamentu, ani úřad vlády, ani kdokoliv další, kdo o pozvání věděl. Trudeau podle něho nevěděl nic a neměl ani šanci vědět, „protože o historii neví skoro nic“. A všichni ostatní taky, proto je to dle Taubeho názoru národní ostudou. A nezapomenul zmínit, jak si na incidentu „přihřáli polívčičku Rusové“, tedy jak incident kritizoval Putinův mluvčí Dmitrij Peskov – že Kanada vychovala generaci, která neví, co se dělo za druhé světové války, a ani o hrozbě fašismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já tomu moc nerozumím., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 26.09.2023 11:06:14
Někdo do parlamentu a je jedno , kterého státu, přivede člověka, řekne ostatním tleskejte mu A ONI TLESKAJÍ. Řekne tleskejte ve stoje A ONI SE POSTAVÍ A TLESKAJÍ!! A skoro nikdo neví kdo to asi je a nikdo neví kdo to ve skutečnosti je. Jak cvičené opice.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…