„Hurá, uhlí jede z Austrálie.“ A lídr ODS to schytal od kmeta

23.01.2022 20:46 | Ze sítí

Super zpráva. Tak okomentoval lídr krajských voleb a nynější náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka (ODS) skutečnost, že dnes přivezla loď z Austrálie černé uhlí pro Ostravsko. „Krajina je rozvrtaná jak ementál a práší se tu jako Ovčáčkovi z huby. Stačilo,“ rozhorlil se Unucka. Následně to v diskusi schytal od 65letého kolegy z krajského zastupitelstva Josefa Babky (KSČM).

„Hurá, uhlí jede z Austrálie.“ A lídr ODS to schytal od kmeta
Foto: Jan Štěpán
Popisek: OKD

„Vzhůru nohama je to jen na první pohled. Za mě je to super zpráva. 200 let se Ostravsko a Karvinsko drancovalo neuvěřitelným způsobem, aby zbytek Rakouska-Uherska a pak Československa měl uhlí. Statisíce lidí se musely stěhovat, krajina je rozvrtaná jako ementál a práší se tu jako Ovčáčkovi z huby. Stačilo!!!“ komentuje Unucka skutečnost, že Austrálie pomáhá ostravskému regionu.

„Teď je čas napravovat škody a vracet krajinu zpátky lidem. Uhlí na topení už nikdo nechce, protože fakt smrdí a práší. A pro těch pár vagónů koksovatelného uhlí pro třinecké hutě fakt nestojí za to držet otevřenou šachtu. Navíc za státní peníze. Nesmysl technický i ekonomický. A teď do mě...“ napsal na sociální síti.

Anketa

Jste pro zvýšení poplatků za ČT?

1%
97%
hlasovalo: 31193 lidí

V komentářích Unuckovi následně oponuje například zastupitel Moravskoslezského kraje za KSČM Josef Babka. „Jakube, kdyby se v daném území nenašlo, tak tady Ostrava, Karviná, Orlová, Havířov... nevznikly nebo byly malými vesničkami,“ poznamenal Babka. 

„Statisíce se na toto území za prací nastěhovaly,“ dodal Babka.

Do diskuse se pak zapojil i podnikatel Jan Čížek. „Vám nezáleží na ekologii a globálním oteplení? Vždyť ty lodě, co to vozí přes půl planety, tím zatěžují atmosféru více než všechna auta v EU,“ poznamenal.

Našlo se však i pochvalné slovo. „Amen. Moc díky, Jakube, že to konečně někdo řekl na plnou hubu!“ poznamenal politolog Matěj Trávníček.

Nad otázkou dovozu černého uhlí z Austrálie se na svém facebookovém profilu zamyslel i lídr SPD Tomio Okamura. „Do České republiky dnes do Labi připlula historicky první loď s černým uhlím z Austrálie pro naše hutě na Ostravsku, přestože máme vlastní uhlí na Ostravsku v OKD. Bohužel až sem jsme to dopracovali kvůli energetické politice EU... Připadá vám to normální?“ ptá se Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Ostuda, naše doly zavřeme a dovážíme uhlí? Přesně tak to bude s plynem. Už se nedivím Polákům, že si nechtějí dál nechat diktovat jako my. EU zruší vše, aby to pak mohla za drahý peníz dovážet. To hlava nebere,“ poznamenala následně jedna z uživatelek v diskusi.

„Uhlí z Austrálie, létající prázdná letadla, nesmyslné převážení zboží po zeměkouli, 50 výletních lodi vyprodukuje za rok emise jako všechna osobní auta v Evropě za 10 let aj. Celé tzv. zelené šílenství je komedie pro ožebračení lidí v EUsojuzu,“ dodává další.

Přivezeného uhlí si povšiml i stomatolog Roman Šmucler. „Nevyšší čas vyhodit na dlažbu horníky z OKD a rozhádat se s Polskem. Dovoz uhlí z Austrálie! Miluji svéráz boje s CO2,“ uvedl.

Zprávu o dovozu černého uhlí z Austrálie pro Ostravsko přinesla například ČT24. Loď připlula do Česka dnes ráno. Černé uhlí má pomoci Ostravsku, kde je ho kvůli útlumu těžby nedostatek. 

Loď podle ČT24 původně vezla 1400 tun černého uhlí, ale 300 tun musela odložit v Německu. V Labi je totiž málo vody a do Děčína by se nedokázala dostat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…