„Já bych na jeho místě nevytáhl paty z domu“. Novináři našli Hlubučka, radost z toho neměl

24.09.2022 11:43

V Česku pokračuje druhý den komunálních voleb. Reportéři ze Seznam Zprávy se v pátek vydali do pražských Lysolají, kde působil Petr Hlubuček (tehdy STAN), obviněný v kauze Dozimetr, dvanáct let jako starosta. Dotazovali se tamních obyvatel, jaké bylo jeho starostování a zda by ho znovu volili, pokud by funkci starosty měl možnost opět obhajovat. Doma zastihli i samotného Hlubučka, kterého se tázali, zda bude volit. Přišla zajímavá odpověď.

„Já bych na jeho místě nevytáhl paty z domu“. Novináři našli Hlubučka, radost z toho neměl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hlubuček(STAN)

V den zahájení letošních podzimních voleb zastihli reportéři Hlubučka u něj doma v Lysolajích. Jak popisuji, po zazvonění vyšel na terasu, na žádost o rozhovor a dotaz, zda půjde odpoledne či zítra k volbám, se ale jen hořce usmál a řekl: „Vy mě zlobíte.“ A odešel zpět do domu.

Pokud by nebylo korupční kauzy Dozimetr, zřejmě by byl Hlubuček tento víkend favoritem voleb a aspirantem na obhajobu funkce starosty městské části Praha-Lysolaje. Místní prozradili, jak se na celou kauzu dívají.

  • Původní zdroj ZDE

„Polovina lidí ho za to tady kritizuje, půlka to neřeší. Kdyby kandidoval, myslím, že 10 % lidí by mu to klidně hodilo. Nebyl špatný starosta, vybudoval se tu krásný sportovní areál a nové hřiště na fotbal. Co byl ale pro mě jeho pomník, to je oblast Doliny. To bývala oáza klidu, dneska tam policisté vyšetřují prodej pozemků,“ popsal vůči Hlubučkovi atmosféru v obci 80letý Antonín Zapletal.

K volbám v pátek odpoledne dorazili i manželé Trnkovi. I oni zmínili, že se za Hlubučka v Lysolajích dokončila řada projektů. „On se tu hodně staral, spoustu nového se postavilo. Opravil nám silnici, snažil se, nedá se to srovnat s tím, co tu předváděli jiní starostové nebo bolševici ještě předtím. Kauza nás překvapila, byl to pro nás šok, že se takhle zachoval,“ dodává pan Trnka.

Kauzu zde podle výpovědí řeší hlavně starší osazenstvo. „U naší babičky vnímám, že mezi staršími lidmi panuje nedůvěra, nechtějí uvěřit, že se do něčeho takového namotal. Já mu nevěřím, mně to smrdí. Navíc, při prohlídce školky se tam promenoval – já bych na jeho místě tady nevytáhl paty z domu,“ vyslovil se 46letý Robert.

Oslovení voliči ale připustili, že to, že se v Dozimetru namočil Hlubuček, neznamená, že by nevolili jeho bývalé kolegy zastupitele, kteří dnes kandidují zejména v uskupení Nezávislí – Lysolaje. Podle některých názorů Hlubučka zkazila vysoká politika.

Petr Hlubuček, bývalý starosta Lysolají, se v roce 2018 stal prvním náměstkem primátora Zdeňka Hřiba. V průběhu jeho volebního období se objevovaly informace o problematických kauzách tohoto politika hnutí STAN.

Vše vyvrcholilo v červnu, když Hlubučka policisté odvedli v poutech přímo z kanceláře na magistrátě. Kauza, které se začalo říkat „Dozimetr“ otřásla českou politikou jako ukázka propojení politiky a byznysu. Hlavní tváří byl kromě Hlubučka podnikatel Redl, někdejší spolupracovník mafiána Radovana Krejčíře. Kvůli kauze odstoupil jeden ministr a hnutí STAN pořádalo mimořádný sjezd.

V kauze figuroval i Petr Mlejnek, kterého ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan přesto jmenoval do čela zpravodajské služby ÚSZI.

Petr Hlubuček byl před několika dny propuštěn z vazby. Mezitím se objevily další informace o jeho působení na pražském magistrátě.

Hnutí STAN, které měl vést do komunálních voleb, narychlo nasadilo do čela kandidátky dalšího primátorského náměstka Petra Hlaváčka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…