„Mám viset. 25 let nebyly anonymy, až teď.“ A pak Hrušínský probral dotace

19.05.2021 11:15

V podcastu Info.cz mluvil principál Divadla Na Jezerce hlavně o svém divadle, ale také o politice, o kterou se zajímá. Podle něho se ČR vrací před rok 1989 a diváci v divadle reagují na některé narážky stejně jako před listopadem. S pobavením sleduje historický paradox, že za Miloše Zemana došlo k nějvětšímu rozkolu v česko-ruských vztazích a za Václava Klause vstoupila ČR do EU. A teď prý situace připomíná druhou republiku. „Samozřejmě dostávám i reakce jiné, třeba že bych měl viset a podobně, ale to je to, co jsem říkal o té druhé republice," říká a dodává, že to byli Češi, kdo si zlikvidovali Čapka i Voskovce a Wericha.

„Mám viset. 25 let nebyly anonymy, až teď.“ A pak Hrušínský probral dotace
Foto: Repro ČT
Popisek: Ředitel Divadla Na Jezerce, Jan Hrušínský

Hrušínský hned na začátku uvedl, že v něm převládá naděje. Jednak kvůli blízkým volbám. „Je velká šance, že se vrátíme mezi civilizovanější země. Nebo spíše mezi země, které mají civilizovanější politiky,“ řekl, ale radost mu dělá i jaro a také naděje, že pandemie bude ustupovat. Doplnil, že už teď „odpočítává dny jak na vojně“.

Anketa

Považujete Srby za bratrský národ?

96%
4%
hlasovalo: 13320 lidí

Řekl, že za 17 let nebyl závislý na dotacích a přežil i s divadlem z toho, co měl našetřeno. Ale pro úplnost dodal, že dostává drobnou podporu na mzdy z programu MPSV a dostal „drobnou“ částku od Ministerstva průmyslu. „Což je nějaká část našich nákladů, která ovšem nesouvisí s tvorbou a představeními,“ upřesnil principál a pokračoval: „Ta největší ztráta, to jsou tržby, a tam jsme přišli asi o 17 milionů za rok.“

Moderátoři se také zeptali na narážky na současnou politickou situaci v představeních, u těch se prý diváci v jeho divadle baví nejvíce. „My jsme si to uvědomili v období dva, tři roky po nástupu Miloše Zemana, potažmo hnutí ANO do vlády. Že skutečně se vracíme kamsi, kam jsme si mysleli, že už se nikdy nevrátíme. To znamená před listopad 1989,“ přiznal Hrušínský. Dodal, že teď je výhoda, že země je svobodná a hrají „na vlastní nebezpečí“, nikdo jim nezakazuje nic říkat. Ale lidé prý na politické narážky reagují stejně jako před listopadem. „Dokonce chodili opakovaně na představení, aby tu neuvěřitelnou věc slyšeli na vlastní uši,“ uvedl.

Podotkl, že současný stav připomíná druhou republiku. „Podporovalo se udávání, zášť, nacismus bublal, aniž by tu ještě nacisté byli, tak likvidoval kdeco. Nakonec Čapka, Voskovce a Wericha zlikvidovali Češi. Jenom ze strachu, aby jim někdo nevyčetl, že to neudělali,“ připomenul umělec. Dnes se někteří chtějí zalíbit Miloš Zemanovi nebo Moskvě, např. ministr vnitra Hamáček, tvrdí herec. Kauzou se královsky baví. „Já si myslím, že za tím je Zeman, že ho tam nahnal do tý Moskvy, nevím to, ale myslím, že to tak bude,“ spekuloval. Líto mu Hamáčka není. „Moula, který tam neměl být,“ popsal angažmá předsedy ČSSD.

Dle Hrušínského teď probíhá historický paradox. „Vemte si, Zeman, celoživotní starej komunista, rusofil, že většího rusofila nenajdete. V podstatě kolaborant s Ruskem. Druhej, Babiš, komunista, estébák, trestně stíhanej estébák, a třetí, jejich figurant Hamáček, který tam s nima figuruje. To jsou lidé, kteří způsobí ten největší rozkol České republiky s Ruskem, jaký kdy byl,“ smál se.

Otřel se také o to, že to byl Miloš Zeman, kdo „bombardování Srbska“ nařídil. „To nebyl Václav Havel, jak se mu připisuje. Před dvaceti lety to byl Zeman. Václav Klaus nás přivedl do Evropské unie a podepsal Lisabonskou smlouvu. To je úžasné, že zrovna tihle lidé se zasloužili o Českou republiku,“ pokračoval. Svůj aktivismus zdůvodnil svou oblibou Karla Čapka, který řekl, že člověk se má zabývat věcmi veřejnými. „Člověk nemá tupě čekat, až někdo za něj něco udělá nebo co udělá. Ne že bych něco mohl změnit, to si nemyslím, ale můžu dát najevo, co si myslím,“ říká Hrušínský a doufá, že když se vyjádří, tak i jiní lidé ztratí ostych.

„Samozřejmě dostávám i reakce jiné, třeba že bych měl viset a podobně, ale to je to, co jsem říkal o té druhé republice. To tady nebylo, tady se 25 let neposílaly anonymní dopisy nebo nebyla žádná udání,“ připodobnil opět současný stav ke krátkému období před druhou světovou válkou. Prý se už ale těší, až nebude muset u divadelních her volit aktuální témata a bude moci dělat inteligentní divadlo, které se nepovyšuje. U politiky Hrušínský ještě zůstal, když zmínil hru o bratrech Mašínech. „Komunismus a nacismus je totéž, to je v podstatě zrůdná ideologie, kterou, doufám, se časem podaří dostat z myslí lidí. Pořád v to věřím.“

Deprimuje ho, že politici už nerezignují a bez ostychu lžou, ačkoliv na ně prasklo už tolik věcí. Takže je dle jeho názoru nutné kultivovat „politickou kulturu“. Ale kandidovat za nikoho nechce, prý by pak ztratil svou svobodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…