„Mimořádné. Budí mě to v noci!“ Václav Klaus o Fialovi. Čím ho šokoval?

21.01.2023 10:26 | Ze sítí

Dělení společnosti, které způsobují aktuální prezidentské volby, považuje bývalý prezident Václav Klaus za vážné. „Darebné“ dělítko pak vnímá zejména v rozdělování na velká města a na „venkov“, ke kterému především z metropole dorazilo nemálo posměšků adresovaných tamním obyvatelům za to, jaké kandidáty ve volbách podpořili. Dle Klause však nejde o nic zcela nového. Sám se s podobným vnímáním prý musel popasovat v rámci střetů se skupinou disidentů kolem prezidenta Václava Havla. „Také se vždycky považovali za skupinu A, která je proti ostatním – ‚blbým‘,“ vzpomenul v XTV.cz.

„Mimořádné. Budí mě to v noci!“ Václav Klaus o Fialovi. Čím ho šokoval?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28715 lidí
Klaus v rozhovoru s moderátorem Lubošem Xaverem Veselý v XTV.cz potvrdil, že učinil tak, jak avizoval, a k prezidentským volbám skutečně nedorazil, jelikož nemíní, že by mezi kandidáty na Hrad byl někdo, koho by on dokázal podpořit svým hlasem. „Přiznávám, že jsem se nezúčastnil prvního kola těchto prezidentských voleb, protože jsem tam neměl kandidáta, za kterého bych dal ruku do ohně, aby byl prezidentem České republiky,“ pronesl bývalý prezident.

Přestože tak nešel k volbám, dění kolem nich bedlivě sledoval a zhlédl i sdělení premiéra Petra Fialy (ODS), přičemž jeho výrok o volbě „demokratického kandidáta“ považuje za slova, vůči nimž je třeba se ohradit. „Díval jsem se na první tiskovou konferenci, kterou udělal předseda vlády někdy kolem páté hodiny v sobotním odpoledni. A s jeho výroky se nemohu vyrovnat, probouzí mne v noci. Považuji to za bezprecedentní výrok, který od roku 1989 u nás nebyl učiněn,“ míní Klaus.



Slova k prezidentským volbám, jež zazněla z úst premiéra Fialy, považuje Klaus za „totální dezinterpretaci politického konfliktu“. „Interpretovat tyto volby jako souboj demokracie proti nedemokracii nebo proti populismu, interpretovat tyto volby jako volby příklon k Západu versus příklon k Východu a tak dále, to je totální dezinterpretace politického konfliktu, který u nás autenticky existuje. Takhle se na to postavit a s takovým siláckým výrokem to posunout do něčeho naprosto nepravdivého, to já považuju za skutečně mimořádné,“ distancoval se Klaus od současného předsedy vlády.

„Nejde ale jenom o ten či onen výrok k jednotlivému kandidátovi a také výrok k tomu, jak dopadnou, nebo nedopadnou volby, ale pro mne je to potvrzením drastického a dramatického posunu diskurzu u nás samozřejmě k horšímu a samozřejmě k špatnému,“ doplnil Klaus se slovy, že řešení je jen v návratu k politice od „nepolitiky“. V úvahu tak připadá jen řešení politické, nikoliv prý „řešení na ulici“.

Klaus zopakoval, že to, že naši poslanci a senátoři před více než deseti lety přistoupili na přímou volbu prezidenta republiky, byl „tragický omyl“ a současné dění od toho odstartovalo. „Skončilo tím hledání kandidátů, kteří by vyjadřovali něco skutečného, autentického v naší zemi. Nějaký zájem, nějakou politiku, nějaké postoje,“ poukázal někdejší prezident, o co vše jsme přímou volbou prezidenta přišli.


Fialovo vyjádření však nebylo jedinou věcí, kterou Klaus zmiňuje v souvislosti s prvním kolem prezidentských voleb. Poukázal rovněž na „arogatní“ a „darebné“ dělítko společnosti, které se během voleb projevilo v rámci dělení společnosti na velká města a na „venkov“, k němuž se ozývaly posměšné reakce. „V tomto ohledu já Pražák nejsem… Ta nafoukanost mi byla vždycky protivná,“ ohodnotil to Klaus a podoktl, že podobné vnímání budilo v minulosti střety mezi ním a skupinou disidentů kolem prvního polistopadového prezidenta Václava Havla, kteří se podle Klause „také vždycky považovali za skupinu A, která je proti ostatním – ‚blbým‘“.

Vedle některých volebních vyjádření zakladatele občanských demokratů Václava Klause rozsmutnilo i to, jak dopadla ODS v Praze, kde ani několik měsíců u voleb došlo ke shodě na novém vedení Magistrátu a dle Klause v „naprostém rozporu s názory voličů“ se po čtyřech měsících koalice Spolu vrátila k „nesmyslnému řešení a vrácení pirátů zpět do jejich funkcí“.

Klaus tak narážel na aktuální nabídku na složení Rady hlavního města Prahy od Spolu, v níž se vítězná koalice zřekla většiny a nabízí, že si vezme pouze 5 členů rady včetně primátora a stávající koalice dostane členů rady 6 (Piráti 4 a STAN 2).

Ústupek Spolu učinilo například v pozici prvního náměstka pro oblast dopravy a u další trojice resortů – pirátům kromě něj totiž nabízí i radního pro oblast správy majetku, radního pro oblast životního prostředí a radního pro oblast legislativy, ICT, Smart City a inovací. Pro hnutí STAN počítá nabídka s 2 resorty – radního pro územní rozvoj a radního pro školství a sport.

Právě oblast dopravy však byla dle někdejšího prezidenta tou, kde končící vedení Magistrátu pohořelo zcela nejvíce. „Je to myslím facka všem voličům,“ míní Klaus, že k příštím volbám už Pražané po takovém kroku nemusejí přijít.

reklama

autor: rak

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Předvolební koalice, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJeřábek , 21.01.2023 11:29:01
nastolené ÚS umožnily spojení stran, z nichž by se mnohé nedostaly do PS KVŮLI ZLODĚJINÁM, vznik Společnosti s rozkrádáním neomezeným placené občany. Právnický stát ?

|  7 |  0

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …