„Nejste víc než jiní.“ Gay zbitý v Praze dostal po své stížnosti vzkaz

30.05.2021 21:24

Vydavatel gay magazínu Jakub Starý poskytl rozhovor serveru iDnes.cz o napadení, ke kterému došlo v noci na sobotu. Starý byl napaden ve chvíli, kdy šel za ruku se svým partnerem. Podle jeho slov policie útoky na gaye bagatelizuje. Nařčení o policejní diskriminaci napadených homosexuálů však odmítá například městský strážník, někdejší pracovník Vězeňské služby a účastník zahraničních armádních misí Dominik Ticháček.

„Nejste víc než jiní.“ Gay zbitý v Praze dostal po své stížnosti vzkaz
Foto: screen: FCB
Popisek: Napadený Jakub Starý.

Starý pro server iDnes.cz nejprve popsal útok, kdy šel s partnerem za ruku po náplavce. Proti nim šla podle jeho slov skupinka mladých kluků a měla nevybíravé poznámky.

Anketa

Do Poslanecké sněmovny může být zvolen občan, kterému je alespoň 21 let. Je tato hranice správná?

hlasovalo: 13200 lidí

„Jelikož, přiznávám, jsem byl posilněn alkoholem, nechtěl jsem si to nechat líbit, reagoval jsem na to slovně,“ podotkl Starý s tím, že konflikt následně gradoval tak, až se strhla bitka. „V jednu chvíli mi lítaly pěsti do hlavy ze všech stran,“ popsal Starý.

Nepříjemné zkušenosti

„Mně je to opravdu silně nepříjemné. Nemyslím ani ty fyzické rány, ale to, že se něco podobného může přihodit. Opravdu jsem žil v domnění, že v naší republice v centru Prahy k ničemu takovému nemůže dojít. Byl jsem bohužel vyveden z omylu,“ sdělil Starý a popsal, že řešil situaci s kamarády a oni mu uvedli podobnou zkušenost i to, že to byli hlásit. 

„Ale setkali se s naprosto nehorázným přístupem ze strany policie, kdy útok bagatelizovala nebo jim naznačila, že je to jejich problém, že si za to mohou sami, že ukázali nějaký projev. Možná proto to lidé nenahlašují, protože si myslí, že je to zbytečné nebo že na ně někdo bude řvát,“ podotkl Starý, že jemu se tato zkušenost potvrdila, že policista na něj při výslechu křičel a neustále mu kladl otázky.

Více útoků?

„Upřímně si myslím, že těch útoků se odehrává více a nemluví se o nich. Po tom, co se teď stalo, mě dojímá, jak velká vlna podpory se vzedmula,“ podotkl dále Starý. On sám podle něj tolik reakcí nečekal. „Nyní věřím tomu, že by to mohlo otevřít diskusi. Za tu jedničku, která mi byla vylomena, nejsem rád, ale je vidět, že to má smysl,“ poznamenal Starý.

Na otázku, zda jsou homosexuálové skutečně diskriminováni policisty, pak pro ParlamentníListy.cz odpověděl městský strážník, někdejší pracovník Vězeňské služby a účastník zahraničních armádních misí Dominik Ticháček.

„Nejsou, jen se k nim přistupuje stejně jako ke každému z nás. To, že jsou homosexuálové, neznamená ani, že jsou víc nebo míň než ostatní. Je to naprosto běžný příklad, kdy se potkají osoby posilněné alkoholem. Jedna pod vlivem v domnění, že jí narostla ramena, začne, druhá pod stejným vlivem vrátí. Jestli je někdo homosexuál, cikán, šikmooký... To je jen střípek a člověk by s podobnou situací měl v dnešní době počítat. Kdyby si každá z dnešních x skupin stěžovala podobným způsobem na přístup, tak jediný, kdo se bude bát vyjít na ulici, budou samotní policisté,“ poznamenal Ticháček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…