„Prarodiče také bojovali proti nacistům.“ LGBT Poláci toho mají dost. Silná slova

07.08.2020 15:35

Ve své volební kampani již znovuzvolený polský prezident Andrzej Duda řekl, že propagace LGBT je ideologie daleko škodlivější, než býval komunismus. Server euronews přináší článek o tom, jak se poslanci polské liberální strany Razem během slavnostní inaugurace prezidenta, na protest, oblékli do zářivých barev a duhových roušek. Los Angeles Times zase přináší zprávu o tom jak se někteří členové LGBTQ komunity rozhodli odejít z Polska. Co je přinutilo odejít?

„Prarodiče také bojovali proti nacistům.“ LGBT Poláci toho mají dost. Silná slova
Foto: Hana Brožková
Popisek: Zahájení festivalu komunity LGBT Prague pride 2020 na Střeleckém ostrově

Anketa

Je pro vás podstatné, koho ve volbách podporují umělci a jiné známé osobnosti?

1%
97%
hlasovalo: 19615 lidí

Poslankyně polské liberální strany Razem se na twitteru vyjádřila proti Dudovi takto: „Prezident Polské republiky by měl chránit blaho všech občanů.“ Prezidentovi názory na homosexuály přiměly celý poslanecký klub Razem obléknout duhové barvy.

Ve středu varšavská policie informovala o tom, že již třetí osoba byla zadržena za věšení duhových vlajek na náboženské památníky včetně sochy Krista v Bazilice svatého kříže. Premiér Mateusz Morawiecki to popsal jako akt vandalství. Mezitím se několik polských měst prohlásilo jako zóny bez LGBT a není zde povoleno ho propagovat.

Někteří členové LGBTQ komunity mají v Polsku strach. Ve chvíli, kdy je u vlády pravicová populistická vláda, má homosexuál Piotr Grabarczyk obavy ze „špatných věcí“, které se mohou v Polsku stát lidem, jako je on. Gabarczyk věří, že členství v Evropské unii ochrání jeho komunitu. Jeho partner Kamil Pawlik opustil zemi tři dny potom, co Duda porazil v prezidentské volbě varšavského starostu.

Odkaz ZDE:

Homosexuálové prý v Polsku trpí zejména pod útoky katolické církve a vládnoucí strany Právo a spravedlnost. Prezident Duda dokonce navrhoval ústavní dodatek o zákazu adopcí stejnopohlavních párů. Krakovský arcibiskup zase minulý rok varoval před „Duhovým morem“. 

Pro Grabarczyka, který je blogerem a youtuberem, a pro Pawlika, grafického designera, byl zákaz adopcí posledním znamením pro odchod z Polska. Situaci v Polsku srovnávají s tím, co provedl se společností Putin v Rusku.

Odkaz ZDE:

Jiní členové LGBTQ komunity naopak zůstávají a hodlají bojovat za svá práva. Mezi nimi například Staszewski, který si bere příklad ze svých prarodičů, kteří kdysi také z Polska neutekli a bojovali proti nacistům. Michal Niepielski je zase radiotechnik. Umí prý trochu anglicky a přestěhovat by se mohl, ale nebyl by schopen najít uplatnění ve svém oboru. Se svým partnerem mají velké obavy, ale zůstávají prý pozitivní ve svých komentářích na sociálních sítích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…