„Slovenská armáda má 17 tanků, my jich máme 34, Bulhaři 20...“ Analytik v ČT počítal. Došel k tomu, že je potřeba zastavit Putina

10.08.2022 21:12

Devět zničených ruských vojenských letounů na anektovaném Krymu hlásí Ukrajina. Ne však jako výsledek úspěšné vojenské operace. Ani Rusko neinformuje o tom, že by Ukrajinci něco zničili. Přiznává výbuch munice na letecké základně. K čemu válka po bezmála půlroce směřuje? Má Rusko pořád v rukou silné zbraně jménem ropa a plyn? Hostem Interview ČT24 byl analytik Vlastimil Votápek.

„Slovenská armáda má 17 tanků, my jich máme 34, Bulhaři 20...“ Analytik v ČT počítal. Došel k tomu, že je potřeba zastavit Putina
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Vlastimil Votápek

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
„To, co vidím, je, že současné informace naznačují, jak se rozšiřují dodávky těžkých zbraní ze Západu pro Ukrajinu a jak pozvolna krok za krokem mění situaci na bojišti. A to, jak daleko jsme od případného mírového řešení, tady bych si nedovolil nic věštit, protože je to ještě hodně, hodně daleko. Ukrajinské vedení jasně řeklo, že pro ně jaksi ta čára, za kterou se hodlají s Ruskem bavit, je vyklizení celého ukrajinského území,“ poznamenal Votápek úvodem.

„Na Ukrajině je demokratická vláda, která si potřebuje udržet nějakou legitimitu v očích svého obyvatelstva, tak já si neumím představit, že by prezident Zelenskyj přes všechno renomé, přes všechnu pověst, kterou si získal za tu válku, neumím si představit, že by svým voličům předložil nějaké mírové uspořádání s Moskvou, Kremlem, které by nezahrnovalo minimálně návrat k hranicím z roku 2014. To si neumím představit, to by bylo pro ukrajinskou veřejnost zcela neskousnutelné,“ dodal.

„Pokud Západ udrží svoji jednotu, pokud udržíme podporu Ukrajině alespoň v té míře, jak ji v současné době poskytujeme – podpora je ne dostatečná, nebo rozhodně není taková, jakou by si Ukrajina zasloužila, ale pokud ji udržíme alespoň na této úrovni, tak si umím představit i to, že se Krym vrátí, respektive, že ho Rusové vyklidí,“ podotkl také Votápek.

„Rusové si z prestižních důvodů nemohou dovolit přiznat, že to byl ukrajinský útok, tudíž tvrdí, že někdo kouřil tam, kde neměl. Obdobně jako na křižníku Moskva. Je to strašný zlozvyk, to kouření v ruské armádě, už jim způsobilo spoustu škod. I na různém ruském území jinde,“ sdělil ke včerejšímu útoku na Krym Votápek. „Ukrajinské vedení vcelku s úsměvem tu jejich hru hraje,“ dodal Votápek. „Proč by se tím Ukrajina chlubila? Ten, kdo se na to podívá, tak přece ví, o co šlo, a uvědomuje si, že takovýhle úspěch mohl být dosažen jen díky tomu, že bylo dosaženo nových zbraní,“ zmínil s tím, že konflikt přechází do nové fáze. 

„Pokud by válka skončila nějakým relativním úspěchem Vladimira Putina, tak by se mohlo stát, že by se udržel u moci – a ta jeho fašistická diktatura by pokračovala. Mohli bychom to přirovnat třeba k tomu, že by se Hitlerovi podařilo uzavřít separátní mír se Stalinem na podzim 1943 nebo na jaře 1944. Ještě než se vylodili spojenci v Normandii a rozdělili by si Evropu. Stalin by dostal Rumunsko, Maďarsko atd., byl by spokojený, a Hitler by udržel západní Evropu a byl by taky spokojený. Takže během pár let by obnovil svoji vojenskou moc – a znovu by zaútočil tím nebo jiným směrem. To znamená, my nesmíme připustit to, aby se výsledkem této války stala fašistická diktatura v Rusku, aby tam zůstal Putinův režim. Protože pokud to uděláme, tak během několika let budeme mít tu situaci ještě mnohem horší než dneska,“ dodal.

V Evropě se nyní nemluví o dalších sankcích vůči Rusku. Došel Evropě dech se sankcemi? „Nedošel dech a ještě zdaleka jsme nedosáhli těch sankcí, které by to chtělo. Teď se třeba konečně ozvali čelní představitelé Pobaltí nebo i Polska s tím, že bychom měli přestat vydávat víza ruským občanům, tedy těm, kteří jednoznačně neprohlásí, že jsou proti tomu Putinovu dobrodružství, proti jeho zločinné válce, což si dovolím připomenout, někteří analytici říkali v České televizi bezprostředně po skončení války, že je žádoucí udělat, a většinou to tehdy bylo hodnoceno jako příliš radikální krok. Myslím si, že to ani tehdy nebyl radikální krok. A pokud k němu přikročíme aspoň nyní, téměř popůl roce války, tak to taky bude lepší, než kdybychom to udělali vůbec, takže máme před sebou ještě další sankce, takže my skutečně můžeme přestat odebírat plyn z Ruska – a ano, bude to znamenat velké omezení pro domácnosti a bude to znamenat zastavení některých průmyslových podniků, ale to je prostě nesrovnatelné s tím, co se děje na Ukrajině a co se může dít také u nás,“ podotkl Votápek. 

„Pokud Putina nezastavíme na Ukrajině a on získá Ukrajinu, tak ho nemá co zastavit. Slovenská armáda má 17 tanků, my jich máme 34, Bulhaři 20... Pokud praskne ten štít, který drží ruskou agresi na Ukrajině, tak pak není, co by ho zastavilo, kromě spojenců z Ameriky, z Británie, a tam bych zase si nebyl úplně jistý, že se nezopakují nějaké příklady z dávné minulosti,“ dodal Votápek závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…