„To není krize, to je kolaps.“ Havlíček se opřel o hejtmany. A o to, co říkali už dlouho

26.08.2022 14:35

Někdejší ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) žádá o zastropování cen energie. „My nevyčítáme vládě to, že rostou ceny na světových trzích, my vyčítáme to, že kvůli liknavosti i přes kupní sílu máme nejvyšší ceny elektřiny v celé Evropě, beru tedy za červenec. A co se týká podpory, tak tam jsme druzí nejhorší. To je výsledek této vlády. Ta opatření přicházejí pozdě, jsou extrémně malá,“ řekl mimo jiné na půdě Poslanecké sněmovny Havlíček.

„To není krize, to je kolaps.“ Havlíček se opřel o hejtmany. A o to, co říkali už dlouho
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí
„Žádám o zařazení bod zastropování cen energií a vysvětlím hned důvod. Toto už není krize, toto je kolaps. Tak toto neřekla jenom opozice, toto neříkají pouze lidé, firmy, toto řekla před několika minutami Asociace krajů ČR, která důrazně žádá vládu, pětikoalici, aby neprodleně zahájila jednání o zastropování cen,“ zmínil ve svých slovech na půdě Poslanecké sněmovny Karel Havlíček.

„Vzpomínáte si, jak jsem zde mnohokrát mluvil, že je třeba odpustit platby za obnovitelné zdroje? Vzpomínáte si, jak jsem říkal, že jsem sice rád, že mi to říkáte v kuloárech, že by to mohlo být docela elegantní řešení? Pan ministr Síkela se nám vysmál, říkal, že má vlastní řešení. Ano, to vlastní řešení dopadlo tak, že se platby za obnovitelné zdroje odpustí, tři čtvrtě roku poté, kdy jsme o to žádali,“ dodal Havlíček. „Proč se to neudělalo na jaře, když jsme o to žádali? Dnešní cena elektřiny je 17násobně vyšší než před dvěma lety, dnešní cena plynu je více než 30krát násobně vyšší než před dvěma lety. Na co ta vláda čeká? Až školy, nemocnice nebudou mít na zaplacení?“ sdělil Havlíček.

„My nevyčítáme vládě to, že rostou ceny na světových trzích, my vyčítáme to, že kvůli liknavosti i přes kupní sílu máme nejvyšší ceny elektřiny v celé Evropě, beru tedy za červenec. A co se týká podpory, tak tam jsme druzí nejhorší. To je výsledek této vlády. Ta opatření přicházejí pozdě, jsou extrémně malá,“ dodal Havlíček.

Následně hovořil o úsporném tarifu, který chce vláda od podzimu zavést. „Tarif je v současné době pouze ovívání mrtvé pokojské. Ten tarif již ztratil smysl,“ poznamenal Havlíček. 

„I kdyby se to dneska zastropovalo, tak to neplatí pro všechny a hned, protože se musí hledět na fixace. Je to vážná situace,“ varoval také Havlíček. „Není pravda to, a vůbec nechápu, proč se takto uvažuje, že jakékoliv zastropování padne na ortel státního rozpočtu. Jak jsme na to přišli? To není přece o tom, že ten stát to musí všem producentům zaplatit. Je to otázka k diskusi. Za další: Jsou i jiné nástroje. Jeden z nich navrhuje i Miroslav Kalousek – a není to vůbec špatné řešení, jakkoliv jsem jeho velkým kritikem – pragmaticky říká, zastropujte to na určité částce, a to, co budou ti výrobci prodávat za vyšší částku, zdaňte třeba 95 procenty. I to je cesta, je to mix sektorové daně a zastropování,“ míní Havlíček. Podle jeho slov chce vidět vládní návrhy. 

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…