„To snad ne.“ Jandák a omikron: Naprostý výsměch. Je třeba začít jinak

19.01.2022 19:48 | Zprávy

Epidemiolog Roman Prymula, herec Vítězslav Jandák a publicista Ondřej Neff debatovali v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS. Hlavním tématem byla epidemiologická situace v Česku. Pánové se shodli, že omikron bude tak rychlý, že testování i trasování postrádá smysl, také povinné očkování odmítli. Na přetřes přišlo i Prymulovo ministrování a jeho rychlý konec, který byl prý naplánován. Probrala se rovněž nová role opozičníka Andreje Babiše (ANO). A kritika se snesla na současného „komika“, ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) či poslance hnutí STAN, který se odjel školit do Ameriky.

„To snad ne.“ Jandák a omikron: Naprostý výsměch. Je třeba začít jinak
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Ondřej Neff a Vítězslav Jandák v pořadu Co Čech, to politik!

Česko má nejvíce nakažených od začátku epidemie. Za úterý přibylo 28 469 případů covidu. Jsme v týdnu, kdy dojde k prudkému nárůstu, řekl úvodem vakcinolog Prymula: „Očekávám, že během pěti dnů se dostaneme na čísla podstatně vyšší, ve finále to může být až padesát tisíc, možná o něco víc,“ predikoval.

Ač jsou čísla děsivá, v Neffovi nevzbuzují obavy: „Mně už je to teď tak nějak jedno. Je to paradoxní, ale mě to číslo padesát tisíc neděsí,“ uvedl, že jej vnímá pouze jako abstraktní číslo. Omikron jej děsil spíše na začátku, když se o něm ještě příliš nevědělo.

Někteří vkládají do omikronu naděje, že by mohl udělat tečku a přirozeně vytvořit kolektivní imunitu, tento názor herec Jandák však nesdílí: „Ne, to tečka rozhodně nebude. Covidu se nezbavíme nikdy. Že odborníci řekli, že to bude slabounké, zatím tady panu Prymulovi věřím,“ ukázal na exministra zdravotnictví.

Podle Prymuly nemá testování příliš smysl, protože systém není schopen při počtu padesáti tisíc pozitivních trasovat. „Ten zvládá tak dvanáct tisíc, při vyšších počtech můžeme trasování prakticky zavřít. V takovém případě ani testování nemá smysl. Průlet populací bude enormně rychlý,“ upozornil.

Celý rozhovor ZDE.

Omikron prý ale není radno podceňovat: „Nemusí to být jen chřipečka, může se stát, že u někoho bude průběh horší, určitě ale obecně bude průběh lehčí než u delty,“ podotkl odborník.

Jeho slova kvitoval Neff, zmínil, že pokud by všichni pozitivní museli do karantény, byl by to pro kritickou infrastrukturu obrovský problém: „Pak bychom mohli už celý stát zabalit. Takže ani mně skutečně trasování nedává už smysl,“ doplnil očkovaný novinář.

„Všechna ta divadla a ty tance okolo koronaviru... je to zbytečné,“ konstatoval bývalý politik Jandák. „Kolik lidí umře na chřipku? Na rakovinu? Strašně moc. Děláme takové tance kvůli rakovině? Dělá se i okolo toho tak obrovská akce?“ naznačil, že nemoci covid, která vykazuje statisticky nižší úmrtnost, se přesto dostává nesrovnatelně větší pozornosti. „Přesto kvůli covidu zastavujeme celou zeměkouli. No to snad ne,“ nevycházel z údivu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…