„Vy se smějete tomu, že tam umírají lidé?“ Rakušan potkal nespokojené občany. A neudržel se

17.11.2023 21:59 | Monitoring

Během oslav 17. listopadu se k památníku na Národní třídě vydal také ministr vnitra a šéf Starostů Vít Rakušan a kromě pokládání věnců zde došlo i k ostré diskuzi s nespokojenými občany, kteří si přišli s ministrem promluvit. Řeč přišla na ekonomickou situaci v Česku či na pomoc napadené Ukrajině a ozvaly se výtky, že Ukrajině „pomáháme do posledního halíře“. „A víte, proč jim pomáháme? Protože je Putin diktátor, který je napadnul,“ vysvětloval Rakušan, načež se z hloučku občanů ozval smích. „Vy se smějete tomu, že tam umírají lidé?“ neudržel se ministr.

„Vy se smějete tomu, že tam umírají lidé?“ Rakušan potkal nespokojené občany. A neudržel se
Foto: ČT24
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan v pořadu Otázky Václava Moravce

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13586 lidí
Střet s Rakušanem se týkal nejen české podpory Ruskem napadené Ukrajině. Padaly námitky například na rozdílnost mezd v Česku a v Německu. „Ten výkon ekonomiky je rozdílný,“ vysvětlil Rakušan muži, který si postěžoval, že pracovníci v Kauflandu v Německu mají mnohem vyšší mzdy.

„Tak co jste udělali – vaše vláda – pro to, aby se ta ekonomika zvedla?“ ptal se muž ministra vnitra. „Víte co? Přestaneme tuhle zemi zadlužovat,“ odpovídá mu na to ministr vnitra. „Ale od Evropský unie si berete další půjčky,“ oponuje však opět muž, na což mu Rakušan vysvětlovat, že jde o „půjčky na konkrétní investice“.

Naštvaný občan mínil, že by se právě na tyto „konkrétní investice“ namísto půjček daly využít jiné prostředky. „Zastavte vyrovnání s církvemi, kde se dávaj miliardy,“ navrhoval.

„Pokud komunisti něco ukradli a lidem se to vrátilo, tak je to absolutně v pořádku, ne?“ ptal se diskutéra po takovém návrhu Rakušan.

Padaly však i další návrhy, kde by se dalo ušetřit a od daného občana zazněla i kritika k opozičnímu ANO expremiéra Andreje Babiše. „Kolik jenom ANO vybralo miliard na covid… Vakcíny se kupují, musí se koupit a pak se likvidují… Vždyť nemáme léky pro děti,“ zaznělo.

„Ale zase na druhou stranu je asi dobré mít nakoupené vakcíny,“ zastal se minulé vlády Rakušan, následně ale i on souhlasil, že se „za covidu udělala spousta chyb“ a uznal, že například švédský přístup byl za pandemie mnohem racionálnější.

Pak se řeč opět stočila k Ukrajině a jeden z přítomných mužů si stěžoval, že „pomáháme Ukrajině do posledního halíře“. „A víte, proč jim pomáháme? Protože je Putin diktátor, který je napadnul,“ odvětil ministr, přičemž se z opodál ozval smích. Rakušan to jen tak nepřešel. „Vy se tomu smějete? Vy se smějete tomu, že tam umírají lidé?“ nechápal.

Následně se z hloučku od některých lidé ozvalo, že se takové vraždění dělo již v roce 2014 a začali popisovat jejich pohled na tehdejší dění v Doněcku a Luhansku, což nevydržela žena stojící na ministrovými zády. „Já jsem Ukrajinka ruského původu a nikdo nás nikdy nediskriminoval,“ ohradila se.

Mezitím pokračovala i diskuze mezi hloučkem občanů a Rakušanem. „Pravda není jen na vaší straně,“ ozvalo se k šéfovi Starostů, přičemž on oponoval: „Pravda je, že je Putin diktátor, který vede válku.“

Od mužů pak padaly výzvy, aby Rakušan odsoudil i jiné státníky. „Kdy podáte trestní oznámení na Nixona? To nejsou válečné zločiny?“ dožadoval se jeden z mužů, aby Rakušan podal trestní oznámení na 37. prezidenta USA z let 1969 až 1974 za válku ve Vietnamu.

„Já na nikoho nepodávám trestní oznámení, já pomáhám lidem, kteří tady na území České republiky jsou,“ odvětil na to ministr a omluvil se, že již bude muset jít.

V tom jej však zastavili i další lidé z hloučku kolem. „Já jsem důchodce a nikdy jsem se neměl tak dobře jako za vaší vlády,“ přistoupil k ministrovi jeden z postarších mužů a současnou vládní koalici naopak ocenil.

„To myslíte ironicky?“ zaznělo na místě, avšak i další z postarších mužů poznamenal, že je také důchodce a „má se dobře“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

"Vy se smějete tomu, že tam umírají lidé? " neudržel se pseudoministr,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 18.11.2023 8:36:47
Rakušan asi psychologii na pajdáku flákal, protože by jinak věděl, že na absurdní argumentační debilitu, odpovídá strana, která je ve slabším postavení smíchem, který mí snížit napětí. To jsou ti žáci, kterým jejich pedagogové píšou poznámky typu " Za zády se mi drze smál do očí". Každý zná, že se repetent uculuje, co mu taky zbývá, když je ve slabším postavení. Kdyby tam byl bez ochranky a bylo to někde na pláži, tak by se nikdo nesmál a měl by pučnice natotata. Ten chlap je živoucí hnůj.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …