A teď bude v Turecku opravdu husto. Bývalý velvyslanec tuší utahování šroubů

16.07.2016 21:52

Historický exkurz, proč se asi stal státní převrat v Turecku, učinil na svém blogu na serveru Aktuálně.cz turkolog a diplomat Tomáš Laně. Armáda, která se vzbouřila včera večer proti prezidentu Erdoganovi, byla potlačena, zemřelo více než 160 lidí.

A teď bude v Turecku opravdu husto. Bývalý velvyslanec tuší utahování šroubů
Foto: Debatní klub
Popisek: Tomáš Laně, turkolog, diplomat, překladatel a první velvyslanec ČR v Turecku

„Armáda je tradičně nejdůvěryhodnější institucí v Turecku. Armáda byla hnacím motorem velikosti a významu Osmanské říše. Moc této říše byla založena na dobývání území, disciplině a taktické převaze armády. Jakmile tyto faktory pominuly, Osmanské říše začala upadat. První pokusy o evropeizaci byly spojeny právě se snahami o modernizaci armády, aby mohla čelit převaze Západu, nikoliv aby se mu říše kulturně přizpůsobila,“ poznamenává Laně s tím, že armáda byla od dob první světové války strážcem sekulárního státu. Na jeho obranu podle jeho slov vystoupila mnohokrát. 

„V druhé polovině 20. století došlo ke třem vojenským převratům a jednomu varování, které vedlo k pádu tehdejší islamisty vedené koaliční vlády. Proto se současný islamistický prezident pokusil armádu pomocí zinscenovaných soudních procesů zlomit. Pomáhali mu v tom stoupenci hnutí Hizmet (Služba) duchovního Fethullaha Gülena,“ uvádí Laně. Podle něj však tito lidé odhalili rozsáhlou korupci sahající ve vládní straně až k samému Erdoganovi a následně je prezident začal pronásledovat, když je považoval za největší hrozbu své vládě.
 
Erdogan se podle slov Laněho s armádou usmířil, osvobodil řadu odsouzených důstojníků a opřel se o ni v potlačování kurdské ozbrojené gerily PKK. „Spekulovalo se dokonce, že by se Erdogan mohl pokusit zneužít armádu i pro intervenci v Sýrii k potlačení tamějších Kurdů bojujících proti islámskému státu. Tomu se naštěstí armáda postavila,“ dodává.
 
„Současný pokus o puč mohl být výsledkem nespokojenosti části armády, odvetou za čistky, případně vystoupením přívrženců hnutí Fethullaha Gülena, kterých je v armádě velký počet,“ říká Laně. A všímá si i toho, že na hnutí svaluje vinu i Erdogan. Jak to však vypadá, vedení armády puč nejspíš nepodporuje. 
 
„Náčelník generálního štábu byl pučisty dokonce internován. Prohlášení pučistů obsahovalo obvyklé výrazy jako návrat k demokracii a respektování lidských práv a občanských svobod. Toto vše se samozřejmě za Erdogana masivně porušuje. Demokracie spočívá jen ve volbách, a i ty si Erdogan dovede, jak se ukázalo v roce 2015, zmanipulovat. I když spíš zastrašováním obyvatelstva než podvody při volbách samotných. K těm však samozřejmě také docházelo,“ dodává.
 
Původní text ZDE.
 
Jak následně Laně zmiňuje, porážka pučistů utuží autoritářský Erdoganův režim. Nevylučuje ani to, že by mohl být zaveden prezidentský systém. 

„Jak se pokus o puč odrazí na válce proti kurdské gerile PKK na jihovýchodě země, je otázka. Že by však došlo k jejímu zmírnění za účelem politického narovnání, které Erdogan už jednou opustil, je krajně nepravděpodobné. Kurdská otázka tak zůstane Achillovou patou jeho režimu. Lze se obávat, že sekularismus bude stále více potlačován ve prospěch islamizace státu, indoktrinace obyvatelstva a zejména mládeže bude dále pokračovat,“ myslí si. Závěrem uvedl, že Erdogan může získat ještě větší prostor k likvidaci sekulárního odkazu Kemala Atatürka a k přetvoření Turecka v postmoderní osmanskou říši. „Ovšem v reálných podmínkách současného světa. To znamená i zmírnění útočné protizápadní rétoriky a dodržování mezinárodních smluv a závazků,“ uzavřel.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…