Advokát Rozehnal: Vedení redakce TV Prima má právo určit editoriální politiku

02.06.2016 9:14

Advokát Aleš Rozehnal se na serveru Pavla Šafra Svobodné fórum důrazně zastal FTV Prima. Pokud televize neporušuje zákon, smí si vlastník, potažmo vedoucí redakcí stanovit, jaký komentář k jednotlivým objektivním zprávám přidají.

Advokát Rozehnal: Vedení redakce TV Prima má právo určit editoriální politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Televize Prima

Anketa

Která televize vytváří nejdůvěryhodnější zpravodajství?

1%
96%
hlasovalo: 15427 lidí

Na jedné straně stojí právo vlastníka soukromé televize prezentovat určitý názor. Na straně druhé ústavní apel, že masová média nemají být využita toliko k prezentaci vlastního názoru, protože jejich vliv přesahuje práva jednotlivce se soukromou společností.

„Existuje tedy fundamentální konflikt mezi ekonomickou podstatou médií jako předmětu vlastnictví a sociální a politickou rolí, kterou mají média hrát. Neboli mezi korporátním, soukromým vlastnictvím médií a demokratickými principy, kterým mají média sloužit,“ píše na úvod advokát a pedagog.

Podstatné podle autora je, že televize nesmí porušovat zákon, jenž praví, že nesmějí být vysílány nepravdivé nebo nerelevantní informace. Pokud by vedení televize požadovalo něco takového, znamenalo by to porušení zákona. Faktem ovšem také je, že za konečný obsah vysílání nese odpovědnost provozovatel. Ten se opírá o práci autonomních redakcí.

„Provozovatel vysílání se mimo jiné standardně člení na jednotlivé redakce, které tvoří obsah vysílání. Tyto redakce bývají autonomní, byť editoriální politiku určuje sám provozovatel televizního vysílání, a v tom je limitován pouze zákonem. Jde však o autonomii redakce, nikoli o autonomii redaktorskou. Vedoucí pracovníci mají za tímto účelem povinnosti vyloučit vnější vlivy, jimiž by mohly být ovlivněny zařazení, pořadí nebo obsah informací ve vysílání, nemohou však vyloučit vliv svůj vlastní, ke kterému jsou navíc povinováni,“ zdůrazňuje Rozehnal.

Celý text najdete zde.

,,Zásada objektivity a vyváženosti se týká informací samotných a nikoli kritických hodnocení těchto informací zpravidla označovaných jako komentáře. Pokud tedy televize Prima dodržela zásady objektivity a vyváženosti informací o imigrantech a připojila svůj komentář, který skutečnosti vyplývající z těchto informací zhodnotil jako hrozivé, problematické a krizové, nejedná se o porušení povinností vysílatele, ale o vyjádření jeho editoriální politiky, k jejímuž vyjádření má plné právo," sumarizuje odborný advokát své stanovisko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…