Analytická společnost Oxford Economics zveřejnila studii o přínosu Huawei v Evropě

18.12.2020 11:05

Analytická společnost Oxford Economics zveřejnila studii „Ekonomický dopad společnosti Huawei v Evropě“ a v jejích dodatcích se zaměřila i na přínos společnosti pro Českou republiku. V uplynulém roce se společnost podílela na evropském HDP částkou 16,4 miliard eur a její posilující zastoupení v Evropě vedlo k nárůstu pracovních příležitostí. V roce 2019 společnost podpořila 224 300 pracovních míst a vygenerovala daňové příjmy ve výši 6,6 miliard eur.

Analytická společnost Oxford Economics zveřejnila studii o přínosu Huawei v Evropě
Foto: Huawei
Popisek: Huawei

V České republice vykázala Huawei celkový podíl na HDP v částce 109 milionů eur, což je dle Oxford Economics 0,05 procent českého HDP. Společnost také na našem území podpořila přímo či nepřímo více než 2600 pracovnách míst a na daních kombinovaně odvedla celkem 50 milionů eur, a to je o 20 procent více než před pěti lety. 
 

Anketa

Bude rok 2021 pro Českou republiku lepší než rok 2020?

22%
72%
6%
hlasovalo: 13001 lidí
Nejnovější studie Oxford Economics se vedle finančního přínosu jednotlivým zemím zaměřila i na oblast evropského výzkumu a vývoje a dle zprávy se Huawei opět významně prosadila i v tomto sektoru. V loňském roce byla dokonce nejaktivnější společností v Evropě ve výzkumu a vývoji, přičemž podle žebříčku průmyslových investic EU za rok 2019 patří Huawei mezi pětici největších investorů na světě v této oblasti. Za dvanáct měsíců investovala Huawei do sektoru 12,7 miliard eur a vysoké investice spojené s maximálním nasazením jí přinesly významné prvenství. Společnost Huawei zaujala první příčku v počtu patentových přihlášek podaných za uplynulý rok k evropskému patentovému úřadu.
 
Navzdory sankcím ze strany USA tak společnost vykázala za loňský rok významné úspěchy. „V roce 2019 generovala činnost společnosti Huawei přímý podíl na evropském HDP ve výši 2,8 miliardy eur, což je průměrný růst o 11,4 procent ročně v rozmezí posledních pěti let. V tomto turbulentním roce pak společnost Huawei zajistila stabilní a bezpečný provoz sítí, aby mohla lidem pomoci pracovat z domu a vzdělávat se online. Společnost Huawei působí v Evropě 20 let a tvrdě pracovala na integraci do místních komunit, abychom společně podpořili průmyslový rozvoj. Do budoucna budeme i nadále spolupracovat s našimi partnery na překonávání nových výzev a vytváření větší přidané hodnoty,“ shrnul Abraham Liu, hlavní zástupce společnosti Huawei pro evropské instituce.
 

Anketa

Bude rok 2021 pro Českou republiku lepší než rok 2020?

22%
72%
6%
hlasovalo: 13001 lidí
Od založení české pobočky v roce 2005 uplynulo letos 15 let a v současné době působí Huawei kromě Prahy i v pěti dalších městech napříč republikou. Působení Huawei mělo v roce 2019 dopady na českou ekonomiku ve třech směrech. Přímý přínos generovala společnost vlastními aktivitami na českém území, například náborem lokálních zaměstnanců a odvodem daní. Nákupem produktů a služeb od českých dodavatelů vytvářela společnost nepřímý přínos. V neposlední řade společnost generovala indukovaný přínos skrze vyplácení mezd českým zaměstnancům a vytváření příjmu pro české zaměstnance v dodavatelském řetězci společnosti. Jejich spotřebitelské chování pak v návaznosti podporovalo českou ekonomiku.
 
Technologická společnost se též významně zapojuje do vzdělávání v rámci České republiky, a to především skrze program Seeds for the Future, který od roku 2016 umožňuje vysokoškolským studentům získat unikátní know-how od špiček v oboru ICT. Nejen na oborové vzdělávání je pak zaměřen program One Thousand Dreams, který má podpořit ICT gramotnost mladých a poskytnout péči dětem v rámci střední a východní Evropy. Součástí programu je i darování knih univerzitám nebo hraček dětským nemocnicím napříč regiony. Tímto způsobem chce společnost na českém území pomáhat pěstovat vědomosti a schopnosti, které budou mít přínos do budoucna. 
 
Komerční sdělení
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…