Armáda předala medaile za práci pro aktivní zálohy

23.03.2018 21:22

Armáda dnes předala medaile 33 příslušníkům aktivních záloh, profesionálním vojákům i občanským zaměstnancům a představitelům státní správy za jejich práci pro aktivní zálohy. Obdrželi čestné odznaky, pamětní medaile a stužky štábního kapitána Václava Morávka. Tohoto odbojáře, kterého za války zastřelili příslušníci gestapa, si členové aktivních záloh zvolili za svého patrona. Jeho památku si dnes zástupci Ministerstva obrany a Armády ČR připomněli na místě jeho úmrtí na Prašném mostě v Praze.

Armáda předala medaile za práci pro aktivní zálohy
Foto: Martin Koller
Popisek: Cvičení Aktivních záloh ozbrojených sil ČR

Od smrti odbojáře uplynulo ve středu 76 let. Morávek patřil do známé zpravodajské skupiny Tři králové. Vytvořil ji za druhé světové války spolu s Josefem Balabánem a Josefem Mašínem. Skupina byla napojena na organizaci Obrana národa. V roce 1942 zemřel v Praze během přestřelky s gestapem. Morávek byl in memoriam povýšen do hodnosti podplukovníka, později brigádního generála. V roce 1992 mu prezident Václav Havel udělil Řád M. R. Štefánika II. třídy.

U příležitosti výročí jeho smrti dnes vojáci uspořádali slavnostní setkání v Domě armády na Vítězném náměstí. Ředitel sekce rozvoje a plánování schopností Ministerstva obrany Ivo Střecha na něm ocenil 33 lidí za jejich činy pro aktivní zálohu.

„Za uplynulý rok se počet aktivních záložníků zvýšil o téměř 780 osob,“ uvedl podle armádního webu v projevu Střecha. Na začátku března tak bylo do aktivních záloh zařazeno 2387 lidí, z toho 183 žen. „Tento počet se už nyní blíží k našemu rekrutačnímu cíli v letošním roce, a to dosáhnout na číslo 2400,“ poznamenal Střecha.

Na Prašném mostě poté představitelé Ministerstva obrany včetně ministryně Karly Šlechtové (za ANO) a Armády ČR uctili při pietním setkání Morávkovu památku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…