Armádě chybí peníze. Nové zbraně dostane jen třetina vojáků

18.10.2011 6:29

Armáda musí odsunout na neurčito chystaný nákup nových samopalů nebo pistolí, jimiž chtělo velení vybavit všechny vojáky. Důvodem jsou finanční potíže. Armáda má příští rok na nákupy 7,8 miliardy korun, většina peněz je ale určena na splátky za pronajaté stíhačky Gripen a za bojová vozidla Pandur a Iveco.

Armádě chybí peníze. Nové zbraně dostane jen třetina vojáků
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

Armáda nyní kupuje 8000 samopalů CZ 805 a 5000 pistolí Phantom od České zbrojovky. Uvažovalo se však, že by v příštích letech měl každý ze zhruba 20 tisíc vojáků novou osbní zbraň. Kvůli nedostaku peněz si ale dvě třetiny z nich budou muset vystačit i nadále s 50 let starými samopaly Sa vzor 58. Těch má armáda na skladě ještě 50 tisíc kusů, i s původními pistolemi vzor 82.

"V první řadě budou vyzborojovány jednotky předurčené do zahraničních operací," řekla Právu mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Další nové samopaly prý dostanou zejména bojové jednotky. Nové pušky již používají munici ráže 5,56, jež je běžně využívána v NATO.

Samopaly Sa 58 proti tomu potřebují ještě sovětskou ráži 7,62. "Problémy nepředpokládáme, protože jednotky budou vyzbrojovány jako celky," podotkla mluvčí.

Kvůli úsporam musela armáda také zastavit zakázku na 11 vyprošťovacích votů Tatra za 600 milionů korun. Ty měly pomáhat při nehodách Pandurů. "Dočasně budeme muset tuto situaci řešit prostřednictvím jiného již užívaného typu vyprošťovací techniky, ale to je možné jen na omezenou dobu. Do budoucna se bude muset i tento problém řešit a odpovídající vyprošťovací vozidla pro pandury nakoupit," uvedla Růžičková. 

V minulých letech měli vojáci na nákupy výzbroje a další investice zhruba 12 miliard korun ročně.

Čtěte:

Armádní obchodování bez souhlasu vlády. Na obraně to zavání zločinem

Armáda koupila dalekohledy za 7,5 milionu. Dráž než Američané

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…