Ať jdou migranti pryč, takhle to dál nejde. V ČT s tím souhlasila i Langšádlová

12.06.2018 7:45

Velkou vlnu vášní vyvolal postup Itálie, kdy nový italský ministr vnitra zakázal, aby italské přístavy přijímaly humanitární lodě s uprchlíky na palubě. Sklidil za to kritiku OSN i Evropská komise. Své přístavy zatím nabídlo Španělsko. O dalším postupu v Událostech komentářích diskutovali zástupci tří stran, Roman Váňa (ČSSD), Lubomír Volný (SPD) a Helena Langšádlová (TOP 09).

Ať jdou migranti pryč, takhle to dál nejde. V ČT s tím souhlasila i Langšádlová
Foto: Twitter
Popisek: Poslankyně Pekarová Adamová a Langšádlová děkují za květiny

V hodnocení napjaté situace a italského postoje se jednotliví představitelé politických partají se úplně neshodli.  „Velkým překvapením to není“, uvedla v úvodu Helena Langšádlová a dodala, že ve chvíli, kdy ti lidé už vyplují je pozdě něco řešit. S tím příliš nesouhlasil  poslanec Lubomír Volný a vyjádřil sympatie k italskému postupu. „My podporujeme to, jak se zachovala Itálie a Malta“, uvádí poslanec za SPD. „Ten postoj Itálie je pochopitelný“ odpovídá na stejnou otázku Váňa a odkázal  k velkému  počtu lodí, které již dorazily k italským břehm.  Co se stane dál, je otázkou. Podle Váni by se měla loď vracet tam, odkud vyplula. „Určitě , když už jsou u italských břehů není chvíle to řešit“, zopakovala Langšádlová s tím, že situaci je zcela zásadní řešit africkém kontinentu.

Anketa

Je dobře, že se Donald J. Trump sešel s Kim Čong-unem?

96%
4%
hlasovalo: 4008 lidí

„Nikdy by mě napadlo, že budu souhlasit s kolegou ČSSD“,  pronesl Lubomír Volný. Podle něho taková loď se nesmí dostat do přístavu, je důležité zajistit zásobování do té doby, než se sami rozhodnou vrátit do země původu. „Evropa se musí bránit, nesmí se nechat vydírat“, řekl důrazně Volný. „Akce italské vlády ukazuje cestu“, pokračoval s tím, že následně stanou lodě neakceschopné. Španělsko udělalo podle něj chybu. Musí pochopit, že tudy cesta nevede.

Další vývoj situace na lodi je pak podle Volného v odpovědnosti neziskové organizace, v níž je loď v majetku. „Tuto situaci by si měla vyřešit nezisková organizace“, pronesl s tím, že role Evropy je zajistit, aby lidé „neumřeli hlady a žízní“.  „Je to zodpovědnost té organizace“, pokračoval.  Podle něho je mnohem logičtější odvážet migranty zpět, nikoliv do Evropy. Langšádlová v této souvislosti také připomněla, že to co se tady dělo v minulých letech je neakceptovatelné a upozornila na ekonomické migranty. Současně připomněla, že mnoho neziskových organizací uzavřelo dohody s EU a přistoupily na unijní pravidla. Je zapotřebí s nimi dále podle ní jednat.

Legislativní změny k omezení práce neziskových organizací podle Váni není na stole. „Není potřeba legislativní úprava“, uvedl a dodal, že státy ovšem musí  dodržovat pravidla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…