Ať stát platí, když nemůžeme! Umělec Ruppert ostře

21.05.2020 11:17

Podle zpěváka Matěje Rupperta z kapely Monkey Business je na koronaviru špatné hlavně to, jak snadno si lidé nechali ukrajovat svobodu. Babiš ho prý naštval, když nejmenoval do čela krizového štábu Jana Hamáčka. A nelíbil se mu ani zákaz cestování. „Oni zavřeli hranice obousměrně! Tady končí veškerá legrace!“ řekl v interview magazínu Reflex. A co se týče podpory kultury od státu, když umělcům stát 'vypnul' možnost živit se svým řemeslem, má jim to prý kompenzovat. Zvláště když platili a platí daně.

Ať stát platí, když nemůžeme! Umělec Ruppert ostře
Foto: Repro ČRo
Popisek: Matěj Ruppert na videu Českého rozhlasu

Moderátor a zpěvák skupiny Monkey Business Matěj Ruppert je autorem 37 skečů s koranavirovou tématikou. Parodoval v nich i prezidenta Zemana.

Magazínu Reflex prozradil, že skeč se Zemanem měl na závěr připravený, ale se skeči už končí, protože se z nich stala ze zábavy povinnost. A co je podle něho na koronaviru nejhorší? „My jako společnost jsme si nechali zcela vědomě naprosto okrouhat naše svobody. A vůbec nejděsivější je, že jsme neprotestovali proti ničemu, byli jsme jako ovce.“

Zpěváka nejdřív naštval Andrej Babiš, když údajně protiprávně nerespektoval nastavení krizového plánu a nenechal jmenovat Jana Hamáčka šéfem krizového štábu, protože se mu to prý nehodilo do krámu. „Zákon přitom říká, že mu má šéfovat ministr vnitra nebo obrany...,“ namítal k Babišově postupu zpěvák.

Anketa

Schvalujete práci Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 19920 lidí
Redaktor si s ním notoval: „Mě tou dobou vyděsil výrok ministra obrany, když vysílal kouřové signály, jestli by se u nás nedalo nastavit něco jako vládnutí bez Parlamentu po vzoru Maďarska.“ Rupperta pro změnu 'deptal' zákaz cestování. „Chápu omezení dovnitř. Ale ven? To je přece svoboda zakotvená v ústavě a neexistuje žádný zákon, který by povoloval nám tu svobodu ukrást. Co nám má kdo zakazovat opustit naše území? Samozřejmě, že stát se může vyjádřit k návratu a říct: Nelezte nám dovnitř, a když, tak půjdete do karantény na čtrnáct dní. Ale oni zavřeli hranice obousměrně! Tady končí veškerá legrace! Svobodu jsme si nechali vzít a ani jsme nepípli,“ stěžoval si autor parodií.

Nicméně dodal, že omezení svobody vláda zatím nezneužila, i když obchody s Čínou jsou dle jeho názoru podezřelé. „Ale hlavně se jedná o nebezpečný návod napříště pro někoho nebo pro tuhle garnituru za pár let. Naprosto nejnechutnější pak bylo vítání čínských roušek. Nějakej stát nám něco prodá, dost pravděpodobně pětkrát dráž, než bylo zvykem před měsícem, a oni tam čekají s transparentem a vládní delegací. Tak to jsem si říkal: Pozor, to je fakt hnus!“ varoval zpěvák.

Na ukrajování svobody je dle svého vyjádření mimořádně citlivý. „Z mého pohledu jsme v područí podivnejch chlápků a nemůžeme s tím vůbec nic udělat. Oni dostali zničehonic, ze dne na den, moc a můžou rozhodovat o tvém životě, což je přesně to, co jsem od roku 1989 nechtěl už nikdy zažít,“ popsal zpěvák situaci.

Také se vyjadřoval k tomu, že v kultuře byznys stojí. „Spousta lidí přišla nebo přijde o zaměstnání, o svoje podnikání. Moji kamarádi u Buldoka, to nejsou žádný milionáři, kteří by měli hospodu jako pračku peněz, opravdu makaj’, nevydělávaj’ milióny a stát jim to najednou vypne! Naprosto se na ně vyprd’!“ postěžoval si.

Reakce ze sociálních sítí jsou podle něho nechutné. Upozornil, že kapela Monkey Business nikdy dotace nepobírala a ani je nechtěla. „Já opravdu nikdy od státu nic nechci s výjimkou toho, že mě nechá dělat to, co dělám, nebo ať mi k tomu vytvoří podmínky. A když to nejde, ať mi to kompenzuje. A to nejenom mně, úplně všem!“ prohlásil Ruppert. Připadá mu, že Andrej Babiš kompenzace směřuje jen potenciálním voličům. Premiér i prezident by si podle něho měli uvědomit, že jsou spolu s dalšími úředníky placeni z daní. A 'šťouralům z Facebooku' vzkázal, že muzikanti také platí daně a platili je celou dobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…