Až toto policii zakážou, svět bezpečnější nebude. Elitní instruktor varuje před velkou chybou

01.07.2020 17:06

Známý policejní instruktor Pavel Černý, jenž je podplukovníkem ve výslužbě, zanalyzoval skutečnost, jak vlastně (ne)zemřel George Floyd. Černý tak přinesl nevšední test na aktuální téma.

Až toto policii zakážou, svět bezpečnější nebude. Elitní instruktor varuje před velkou chybou
Foto: Repro Youtube
Popisek: George Floyd při zákroku policisty

Anketa

Má Zeman pravdu, že heslo ,,Black Lives Matter" je rasistické?

98%
2%
hlasovalo: 33269 lidí
 Zmíněný krátký film, který natočil před několika dny známý policejní instruktor Pavel Černý, který po dlouhá léta trénoval elitní bezpečnostní složky kolem celého světa (o čemž mimochodem v minulém roce napsal velmi úspěšnou knihu Černý mezi černými), vyvolal až nečekaný zájem. Tento jeho test měl už během 24 prvních hodin kromobyčejnou sledovanost a počty zhlédnutí už jen na facebookové stránce SWTT dosáhly na stovky tisíc zhlédnutí. 

Tento film je totiž na značně aktuální a „horké“ téma, probírané poslední dobou všemi médii po celé naší planetě. A o čem se zde hovoří a ukazuje, vyvolává tak nejen zájem, ale i poměrně značné emoce. Ať již pozitivní – anebo negativní. Podle názoru zrovna toho, kdo se na to právě dívá, s jakým světonázorem a jakou „optikou“. 

Hned v úvodu doprovodného textu Pavel Černý upozorňuje: „Minulý víkend jsem dělal kurz, a když jsme probírali policejní poutací techniku, lidé se zde zděsili, ‚že prý se bojí, že někoho udusí‘. A to je přesně vliv a následek toho, co se nyní děje. No, známe to ale i odjinud – někde něco provede se zbraní (navíc většinou ilegální) a následně se volá po tom, ‚ať se zakážou zbraně‘. Nejlépe všechny, že... a když někdo zemře během policejní akce v poutací pozici (a neprobírejme, co to způsobilo či spíše nezpůsobilo – viz dále náš film), ihned zakážeme ‚všechny škrticí techniky‘. Stejně tak jako se po ojedinělém případu, kdy (bůhví proč) někdo žel zemře po užití policejního elektrického taseru, anebo eventuálně nějaký silný (třeba) astmatik může mít nemalý problém poté, co byl zasažen obranným či služebním sprejem. Prostě vše podobně ‚nebezpečné‘ raději omezit, anebo rovnou zakázat...“

Jak to vlastně chodí? „Aktivisté a senzacechtivá média po takové kauze vyvolají pořádnou hysterii, a tím tlak na politiky. A ti populisticky zatlačí na policejní vedení. A vedení holt zakáže svým policistům užívat postupně (veškerou?) výbavu a též i všechny techniky, co jim vůbec v nelehké praxi dávají jedinou šanci zpacifikovat a zatknout namakaného grázla. Jak mají vůbec zasahovat a svou práci dělat, je každému pak ale jedno,“ pokračuje Černý.

Uvádí základní fakta události, která rozvířila mnohé dění – a to nejen v USA: „Několikrát trestaný recidivista s dlouhým rejstříkem (drogy a násilné kriminální činy) George Floyd je v podezření, že užil falešnou bankovku. Přivolaní policisté jej vyzývají a následně se rozhodnou (jak je v USA zvykem) nasadit mu pouta (pozn.: což může i udělat policie naše, po zákonné výzvě, v rámci užití tzv. donucovacích prostředků). Tomu se Floyd vzpírá, a tak nakonec to skončí tak, že po nasazení pout policisté klečí na zatčeném podezřelém. Ten si však poté opakovaně stěžuje, že nemůže dýchat. Když přijela zavolaná ambulance, dotyčný již nejeví známky života. Následná oficiální pitva prokázala, že Floyd trpěl několika zdravotními problémy, mimo jiné onemocněním koronárních tepen a hypertenzním onemocněním srdce, což ke smrti dozajista zákrok přispělo,“ říká policejní instruktor.

Výsledky tohoto lékařského zkoumání také konstatovaly, že nebyly zjištěny žádné známky traumatické asfyxie, kdy je dušení vyvoláno tlakem na hrudník a břicho, či škrcením. Taktéž měl podle této pitvy pozitivní test na koronavirus. Navíc se v jeho krvi našly grogy – podle minnesotských lékařů Floyd při zásahu utrpěl srdeční zástavu. Muž podle nich trpěl srdečním onemocněním, užil syntetický opioid fentanyl (pozn.: který mimochodem způsobuje útlum dechu) a nedávno i metamfetamin a konopí (viz ZDE).

Jaký bude podle Černého konec podobných nesmyslných zákazů a omezení policejní práce? „Těžko říci, ale ne pro nás zrovna příjemný. Už dnes se policie nejen v USA neodváží do části města Seattle, ale podobné no-go zóny, mající své vlastní zákony a kde policie prakticky ani nepůsobí, jsou po všech metropolích západní Evropy,“ popisuje tamní situaci.

A není to podle jeho slov neschopností tamních strážců zákona, že tam jde kriminalita a terorismus nahoru, ale především je to nevůlí politiků něco s tím vůbec dělat – a tak policie je čím dál více bezradná a bezzubá. A nakonec se někde dokonce i dohadují, že by se měla zrušit úplně.

Zpět ale k tomu, o čem je zmíněný film a s takovým malým testem, který zvláště na sociálních sítích vzbudil takovou pozornost: „Není ani tak o tom, na následky čeho zemřel (či spíše nezemřel) George Floyd. Ale především o tom, kam současný trend vlastně povede. No, jak říkáme v závěru – k lepšímu a bezpečnějšímu světu rozhodně ne...,“ pokračuje Černý v popisu, o co zde vlastně skutečně šlo.

A v samém závěru známý instruktor ještě dodává: „Doufejme, že i ti největší ‚šiřitelé dobra‘ či ‚odpůrci policie‘ zde najdou námět pro zamyšlení – a že jim to v mnohém snad otevře oči. Protože jestli toto pro názornou ukázku nestačí, nerad bych příště pro podobný test sháněl třeba kojence... (vtip)“

Toto video můžete případně vidět i na serveru YouTube ZDE

Staré video o zákroku na George Floyda je ZDE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…