Babiš může slavit. Jeho ekonomické záměry zřejmě vycházejí

24.07.2016 20:20

Finanční úřady vybraly v pololetí na dani z přidané hodnoty (DPH) 157,5 miliardy korun, což je meziročně o téměř devět miliard korun více. Na dani z příjmu právnických osob stát také vybral o devět miliard korun více, celkem přes 86,7 miliardy korun. Vyplývá to z dat Finanční správy. Meziročně vyšší daňové příjmy Finanční správa zaznamenala také u daní z příjmu fyzických osob nebo u odvodů z loterií. Zprávu přinesla ČTK.

Babiš může slavit. Jeho ekonomické záměry zřejmě vycházejí
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš na besedě s občany v Moravskoslezském kraji

Růst u DPH byl podle dřívějšího vyjádření ministerstva financí ovlivněn vyšší efektivitou výběru daně díky zavedení kontrolního hlášení a rozšíření přenesené daňové povinnosti. K růstu přispěla i rostoucí spotřeba domácností a vlády.

„Vyšší efektivita výběru daně přispěla k nárůstu inkasa zhruba jednou polovinou a druhá polovina růstu inkasa byla generována růstem spotřeby,“ uvedlo v souvislosti s daty o vývoji státního rozpočtu na počátku července ministerstvo. Za růstem inkasa firemních daní je vedle lepšího výběru daní obecně dobrý výkon ekonomiky.

DPH, daň z příjmu právnických osob i daň z příjmu fyzických osob patří mezi takzvané sdílené daně. Jejich výnosy putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů.

Na kraje připadá 8,92 procenta a na obce 23,58 procenta z celostátního hrubého výnosu daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob. V případě DPH dostávají obce 20,83 procenta a kraje 8,92 procenta. U DPH se krajům podíl zvedl od letošního roku ze 7,86 procenta. Příjmy krajů z daní se tak vrátily do stavu před rokem 2011, kdy zákon podíl krajů na daňových výnosech snížil.

Samotný rozpočet získal ke konci června z DPH 110,8 miliardy korun a z firemních daní 60,8 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…