Babišova předvolební kampaň, mýtus o Šlachtovi. To vše padlo z úst šéfreportéra Eura Hrbáčka

14.06.2016 6:55

Reorganizaci policie se věnoval i včerejší pořad 90' ČT24. Hostem byl mimo jiné i šéfreportér časopisu Euro Jan Hrbáček. A jeho stanoviska vyrazily moderátorovi Jiřímu Václavkovi až dech.

Babišova předvolební kampaň, mýtus o Šlachtovi. To vše padlo z úst šéfreportéra Eura Hrbáčka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, šéf ÚOOZ

"Já si myslím, jestli si toho nikdo nevšiml, tak byla zahájena předvolební kampaň," uvedl k celé situaci Hrbáček s tím, že šlo o jednoznačný výkop Andreje Babiše. O reorganizaci se podle něj mluví minimálně od roku 2007, kdy k tomu prý dokonce mluvil sám Robert Šlachta jako zástupce šéfa celorepublikové kriminálky. Reforma se tehdy podle Hrbáčka prosazovala pod heslem Jsme jeden tým.

"Ten tým dlouho nevydržel, protože krátce poté se stal Robert Šlachta šéfem ÚOOZ a postupně se vyprofiloval tak, že jeden tým vznikl, ale bohužel velmi útlý a úzký a ten se už delší dobu soustředí na kauzy, které mají patřit i Generální inspekci bezpečnostních sborů, na kauzy, které mají patřit protikorupční policii. Je to i proti závaznému pokynu policejního prezidenta z roku 2013, který jasně stanovuje kompetence jednotlivých útvarů a korupce. Vyšetřování soudců, lokálních politiků mezi tyto, tyto sféry zájmu ÚOOZ rozhodně nepatří," myslí si Hrbáček. Ten útvar k překvapení moderátora následně příliš nepochválil.

"Když se podíváte na výkonnost protikorupční policie, tak její příslušníci dokážou zpracovat, byť je jich míň, dvakrát tolik kauz, dokážou obvinit dvakrát tolik podezřelých lidí. Já si myslím, že to je mýtus, že Robert Šlachta je jeden nejlepší a jediný neopakovatelný policista v České republice," sdělil Hrbáček.

Zároveň promluvil také o tom, že se domnívá, že v médiích jsou leckteré řízené úniky, které vycházejí buď z ÚOOZ nebo od státních zástupců, kteří ÚOOZ úkolují. 

"Mně to přijde úplně pikantní, že si teď olomoučtí žalobci stahují ty citlivé kauzy, proto, aby z nich neunikaly informace. Na mě to dělá spíš dojem, že je stahují proto, aby se ty spisy vyčistily, protože je tam spousty balastu, na který kdyby se přišlo, tak budeme velmi, ale velmi zírat," myslí si šéfreportér.

Podle Hrbáčka byl únik informací ohledně reorganizace policie cílený. "Měl za úkol ochránit Roberta Šlachtu a nebo mu aspoň umést cestu pro, dejme tomu, takový odchod s grácií, aby mohl nabídnout politikům, jak na to reagovat," sdělil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…