Babišovo pivo: Tak jak to je? grilovali muže z ANO. Ten pak naříkal

11.02.2020 7:54

Poslanec hnutí ANO, místopředseda rozpočtového výboru a bývalý náměstek na ministerstvu dopravy Milan Feranec byl v uplynulých dnech hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu. Hovořilo se mimo jiné o DPH, Feranec následně sdílel i vzkaz na sociální síti.

Babišovo pivo: Tak jak to je? grilovali muže z ANO. Ten pak naříkal
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

V květnu 2016 Andrej Babiš tehdy jako ministr financí prohlásil na podnikatelském fóru, že připravuje zákon na zjednodušení daní. Teď několik let poté ministryně financí Alena Schillerová zavádí velmi komplikovanou změnu DPH, která v tuto chvíli vyúsťuje například trojí sazbou na sazbu DPH na pivo. Považuje toto Feranec za zjednodušení?

Anketa

Šli byste se zbraní v ruce bojovat za naši zemi?

29%
27%
hlasovalo: 10376 lidí

„Já si nemyslím, že to je, že jsme zavedli komplikovanou změnu. Prostě od 1. 5. se má snížit sazba DPH na pivo u stravovacích zařízení z 21 na 10 %, tak to si myslím, že je ke prospěchu,“ uvedl jasně Feranec. Moderátorka Marie Bastlová mu však připomněla, že vedle toho je také patnáctiprocentní sazba daně a je rozdíl, jestli zákazník vypije pivo v restauraci nebo si pivo odnese s sebou. „Mně to zní poměrně složitě,“ uvedla Bastlová.

„Tak pro toho zákazníka to není nic složitého. Zákazník zaplatí vždycky tu cenu, která je na nápojovém lístku. A podnikatel si s tím poradí,“ uvedl Feranec. Moderátorka však pokračovala dalšími změnami, které podle ní nevypadají jednoduše – například jiná sazba DPH na lanovky, jiná na vlaky. Feranec trval na tom, že jde o snižování daní, což je důležité.

„Kdybysme nechali na to pivo 21, bylo by to jednodušší, ale určitě by to bylo horší pro ty provozovatele,“ míní poslanec. Moderátorka se jej následně také zeptala na zlevnění piva, což premiér Andrej Babiš (ANO) sliboval. Ministryně financí Alena Schillerová ale v rozhovoru pro Seznam Zprávy před několika málo dny prohlásila, že pivo nezlevní. Tak, jak to je, pane poslanče.

„Stát nereguluje cenu piva. Nereguluje. Tím, že sníží DPH na točené pivo, se zřejmě vytváří předpoklad, že se to může snížit i pro koncové zákazníky. Ale je to na rozhodnutí, na možnostech toho provozovatele. Jiný nástroj ten stát nemá ve vztahu k pivu, než snížení sazby DPH, což udělal,“ sdělil Feranec.

Když moderátorka oponovala, že tehdejší slova Andreje Babiše byla jen populistickým příslibem, Feranec uvedl, že byla příslibem toho, co stát udělá, co může, aby to pivo mohlo zlevnit. A voliči pak dle jeho slov nyní rozhodnou, jak to vidí. „Mají svůj rozum,“ uvedl Feranec. 

Feranec následně také tvrdil, že jde o pomoc hospodám, kde se poskytují stravovací služby. „Myslím, že to pomůže každé hospodě. A ano, nepomůže to nějakým stánkům na náměstí,“ sdělil dále Feranec, když se jej moderátorka ptala, zda opatření neuškodí malým hospodám, které nejsou plátci DPH. Podle Ferance se však plátci mohou stát dobrovolně.  

„Když se něco snažíte vysvětlit redaktorce. A ono to nejde a nejde. Ne že by tomu nerozuměla. Jenom se vás snaží přesvědčit o vlastní pravdě. Té jediné správné,“ poznamenal k rozhovoru na svém facebookovém profilu Feranec.

„Hm, tak sebereflexi nemáte žádnou. Dobrovolně upozorňovat na ten amatérismus, co jste předvedl, to je docela odvaha,“ poznamenala k tomu v diskusi jedna z uživatelek. „A co je ta jediná správná pravda? Že není úplně žádoucí, aby stát řídili diletanti skrytí za líbivou PR fasádou? Vy si myslíte opak?“ dodal další.

„A Vás to snad překvapuje, pane poslanče?“ zeptal se pak Ferance také další uživatel.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…