Bárta a VV: Bojíme se, že se nenajdou peníze na vyrovnání s církvemi

12.08.2011 19:23

Věci veřejné mají další podmínku při schvalování majetkového vyrovnání s církvemi. Dohodnutému plánu odškodnění prý nekývnou, pokud nebudou přesně vědět, odkud se vezmou peníze, tvrdí Vít Bárta.

Bárta a VV: Bojíme se, že se nenajdou peníze na vyrovnání s církvemi

"Musíme nejprve vidět, kde se na to najdou peníze," řekl pro server iDNES.cz Vít Bárta, šéf poslanců Věcí veřejných. A tak i když plán o vyrovnání s církvemi schválily i sami církve, vládní koalice má novou překážku.

Ve společné vládní komisi, která o plánu vyrovnání jednala, byli Kateřina Klasnová a Michal Babák z VV, nové podmínky přináší až teď Bárta. "Procesní debata a shoda s církvemi na tom, jak by jejich odškodnění mohlo vypadat, je jedna věc, schvalování zákona věc druhá. Nevidíme zatím, kde se na to vezmou peníze, a čekáme, že nám to ministr financí Miroslav Kalousek nejprve jasně ukáže," apeluje na Miroslava Kalouska Bárta.

Související: Kde vzít miliardy pro církve zatím Kalousek a spol. přesně neví

"Máme pochybnosti, zda se peníze na to dokáží najít, jestliže jsou problémy najít peníze na dopravní infrastrukturu nebo pro školství," poznamenává Bárta a poukazuje i na svůj bývalý resort dopravy. To, že odkud se peníze vezmou, bude pro VV klíčové, potvrdila serveru i místopředsedkyně strany Karolína Peake.

Ministr kultury Jiří Besser by ale rád konečné řešení projednal i s opozicí. Že se vyplatí 59 miliard během 30 let a bude to valorizováno podle inflace, je už dohodnuté. Posledním tématem diskuze prý bude jen 1,5 miliardy korun, která se dosud vyplácí každý rok. Besser je pro, aby se tato částka každý rok snížila o pět procent, církve by ale chtěly částku zachovat po dobu pěti let.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …