Bečva? Je to jinak. Ředitel inspekce životního prostředí promluvil a už to jede

01.10.2021 6:25

„Naše pochybení nepřipouštím,“ ohradil se proti zprávě sněmovní vyšetřovací komise k ekologické katastrofě na řece Bečvě ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss. Zpráva vyšetřovací komise popisující pochybení jeho instituce je dle jeho mínění „vnitřně rozporná“ a obsahuje prý „řadu protimluvů“. „Inspekce má roli obětního beránka,“ posteskl si v Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Bečva? Je to jinak. Ředitel inspekce životního prostředí promluvil a už to jede
Foto: ČIŽP
Popisek: Ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss s generálním ředitelem Povodí Moravy Janem Hodovským.

Anketa

Je podle vás Viktor Orbán diktátor?

6%
82%
hlasovalo: 29729 lidí
Ředitel České inspekce životního prostředí hodnotí závěrečnou zprávu poslanecké vyšetřovací komise k ekologické katastrofě na Bečvě pro jeho orgán jakožto „chaotickou a obtížně uchopitelnou“ „Zpráva je vnitřně rozporná, protože závěry jsou evidentně tvořeny jinak než na základě předchozích kapitol a nalezneme tam řadu protimluvů,“ míní.

Vadí mu například to, že má být v závěrech podle jeho mínění „ze všech chyb, které se údajně staly, je obviňována Česká inspekce životního prostředí“, přičemž poukazuje, že vedoucí roli při zneškodňování havárie má podle zákona vodoprávní úřad, popřípadě krajský úřad.

Inspekce podle Geusse „neudělala žádnou chybu“ a „už vůbec nedošlo k porušení zákona“. „Zdůrazňuji řídící úlohu vodoprávních úřadů a to jak v Hranicích na Moravě, tak ve Valašském Meziříčí,“ odkázal s tím, že jeho instituce dle jeho závěrů nechybovala vůbec.

Nevidí prý vnitřní smysl v tom, že komise tvrdí, že „ je něco neuspokojivé“. „Přece neuspokojivé je to v okamžiku, kdy se to třeba vůbec nevyšetří, ale tady probíhá trestní řízení podle zákonů této země,“ myslí si Geuss, který prostřednictvím svého úřadu tvrdí, že je zpráva „výplod politiků, kteří si potřebují nasbírat před volbami body“.

Odmítl rovněž, že by za znehodnocení vzorků z místa katastrofy byla Česká inspekce životního prostředí zodpovědná. „Důrazně říkám, že jsme žádné vzorky ani neznehodnotili, ani nevylili a ať nám někdo řekne opak,“ ohradil se.

Geussovi vadí, že je prý on i jeho úřad „nespravedlivě osočován“. „Ze selhání nejenom svého, ale vnímám to i tak, že jsem odpovědný za 600 lidí na České inspekci životního prostředí, ti jsou různě dehonestováni ve svém osobním životě a podobně, protože inspekce má roli obětního beránka, který to zpackal. A to prostě není pravda. A proto bojuji,“ ohradil se v rozhovoru pro Český rozhlas ředitel České inspekce životního prostředí.

Zdali ho v červnu neformálně ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) vyzval k rezignaci, odmítl komentovat a odkázal na služební slib.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …