Bekův Kartous děkuje Milionu chvilek. Boj proti dezinformacím do škol přijde, koalice to prý slíbila

14.12.2023 18:22 | Monitoring

Pedagog, mluvčí platformy bojující proti dezinformacím Čeští elfové a poradce ministra školství Mikuláše Beka (STAN) Bohumil Kartous zahájil spolupráci se spolkem Milion chvilek pro demokracii. Tématem jeho přednášek na akcích Milionu chvilek je boj proti dezinformacím. Kartous se v novém videu pochlubil, že boj proti dezinformacím úspěšně rozjíždí i na Ministerstvu školství v rámci revize vzdělávacích programů. Přitom právě tato revize je předmětem kritiky mnoha odborníků, samotný Kartous a jeho firma je zároveň součástí kauzy s ovlivňováním veřejných zakázek.

Bekův Kartous děkuje Milionu chvilek. Boj proti dezinformacím do škol přijde, koalice to prý slíbila
Foto: Repro Youtube
Popisek: Expert na školství a bojovník proti dezinformacím Bob Kartous

Kartous se na videu, které zveřejnil Milion chvilek, pochlubil, že se spolkem zahájil spolupráci. „Jsem moc rád, že se Milion chvilek zabývá tématem dezinformací a problémem jejich řešení, protože v tomhle český stát není příliš aktivní. Jsem rád, že proběhla schůzka mezi lídry pětikoalice a zástupci Milionu chvilek, na které téma dezinformací padlo. A z pozice poradce ministra školství jsem rád, že výsledkem je příslib lídrů pětikoalice – a tedy, předpokládám, příslib vlády – podpořit v oblasti vzdělávání informační gramotnost,“ říká Kartous.

Vzdělávání v informační gramotnosti podle něj bude součástí revize vzdělávacích programů, ale zaujme své místo ve školství trvale v rámci rozšířené strategie 2030+. „Je potřeba aktivní přístup k tomu, aby se už dnes, nikoliv až v budoucnosti, dostala informační gramotnost a s tím související témata do vzdělávání ve školách, ať už na základních, na středních, ale i v celoživotním vzdělávání. Takže za to budu moc rád a budu se snažit i tohle z pozice poradce ministra školství podpořit, i když to nemůžu prosadit,“ pokračuje Kartous.

„Není to to, co by nás vytrhlo z relativně nebezpečné situace, dezinformace nejsou problémem samy o sobě. Dezinformace patří k demokracii, ale jejich míra a míra jejich vlivu může významně ovlivnit to, jakým způsobem si zachováme nebo nezachováme demokratickou podobu tohoto státu a naší společnosti,“ upozorňuje mluvčí Českých elfů.

„Je to na každém z nás, já se snažím ve spolupráci s Milionem chvilek o to, aby ti, kteří působí v regionech pod vlajkou Milionu chvilek, což je obrovská práce, tak aby si na veřejných setkáních mohli o problematice dezinformací povykládat. Jsem moc rád, že se mi dostává té cti, že jsem zván na různá místa na akce Milionu chvilek, kde můžeme toto téma diskutovat a ujasnit si, co se dá dělat nejen z pozice vlády, ale i nás všech občanů této země. Demokracie za to stojí a demokracie je tak silná, jak jsou silní demokraté v té společnosti,“ uzavírá Kartous, kterého spolupráce s Milionem chvilek těší.

Kartous je jako poradce ministra školství součástí revize rámcových vzdělávacích programů. Právě probíhající revize rámcových vzdělávacích programů je podle stránek prováděna proto, že „dnešní svět se stále rychle mění a my chceme, aby na to naše děti byly připravené a aby v tomto světě dokázaly být šťastné“.

Sociolog Petr Hampl k tomu pro ParlamentníListy.cz poznamenává: „Pokud chceme generaci schopnou řešit všechny tyhle ‚výzvy‘, pak ta generace musí být skvělá v matematice a přírodních vědách. Potřebuje i během školních let řešit těžké úkoly. Potřebuje umět vyrovnat se s neúspěchem a občas snášet frustraci. A to je úplně přesný opak toho, kam směřuje současná reforma.“

Docent Lubomír Pána, emeritní rektor vysoké školy, který prošel coby pedagog všechny stupně od základní školy po univerzitu, především pochybuje o smyslu reformy rámcových, respektive školních vzdělávacích programů, když se učitelé nedokázali ještě ani vyrovnat s jejich zavedením. I proto, že byly doprovázeny velkolepým, ale nezvládnutým projektem inkluze.

„Každá rychlá a účelová změna a zejména násilné vkládání čehokoli ideologického školnímu vzdělávání škodí,“ říká pro ParlamentníListy.cz docent Pána.

Projekt byl velkolepě zahájen v sále centra Opero na Praze 7. O něm jsme už psali v souvislosti s byznysem ministrova poradce Bohumila Kartouse.

Když působil za primátora Hřiba v čele Pražského inovačního institutu, přihrál této společnosti mimo jiné zakázku, která je dnes přezkoumávána protimafiánskou policejní centrálou NAKA a orgány Evropské unie. Pro institut pod Kartousovým vedením měla firma za čtyři a půl milionu psát odborné analýzy, předmětem její činnosti je přitom poskytování coworkingového prostoru a pořádání eventů.

V centru Opero dnes Kartous působí jako projektový manažer a pořádá zde přednášky, často společně s Markétou Bekovou, manželkou ministra Beka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Totalitní režim, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 14.12.2023 18:34:02
Vymývání mozků dětí. Tato vládní koalice chce z dětí udělat nemyslící, oddané a poslušné monstra. Až dospějí, nebudou mít kde bydlet, co jíst, ale budou volat sláva Fialovi. Kam se na ně hrabou bolševici.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…