Biden se rozplýval: George Floyd změnil svět

26.05.2024 22:55 | Monitoring

Prezident USA Joe Biden připomíná 4. výročí od úmrtí Afroameričana George Floyda, jenž v roce 2020 zemřel krátce po zásahu policistů v Minneapolisu. „Změnil svět. Pojďme nyní jednat na jeho památku,“ vyzývá při připomínce muže, který zemřel v důsledku kontroverzního zásahu policistů a intoxikace fentanylem. Vzpomenul i na následné protesty, které byly v mnoha případech provázeny nepokoji a rabováním. Podle Bidena šlo o „největší novodobé hnutí za občanská práva v dějinách národa“.

Biden se rozplýval: George Floyd změnil svět
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Joe Biden při projevu o stavu Unie

Biden vzpomínku na černocha George Floyda, jenž zemřel v USA před 4 lety poté, co mu policista dlouhé minuty klečel na krku, uveřejnil se slovy, že „měl být naživu“ a „zasloužil si mnohem víc“.

Floyd, který zemřel v důsledku zásahu policisty, intoxikace fentanylem a poruch srdečního rytmu, podle amerického prezidenta „změnil svět“. „Čtyři roky po vraždě o tom není pochyb,“ uvedl Biden ve svém prohlášení.

„George Floyd by měl být dnes naživu. Jeho vražda otřásla svědomím našeho národa a připomněla nám, že naše země nikdy plně nenaplnila svůj nejvyšší ideál spravedlivé a nestranné spravedlnosti pro všechny podle zákona. V důsledku toho jsme byli svědky jednoho z největších novodobých hnutí za občanská práva v dějinách našeho národa, kdy lidé ze všech vrstev společně pochodovali proti rasismu a systémové nespravedlnosti,“ napsal též americký prezident ke smrti muže s bohatou kriminální minulostí, po níž následovaly v USA protesty, vedené zejména hnutím Black Lives Matter (BLM), jež v mnoha amerických městech provázelo násilí a rabování.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

19:08 „Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

MF Dnes zrekonstruovala z policejních dokumentů velice podrobně tragickou událost střelby na Filozof…