Bidenův Kongres začal úřadovat. A odehrálo se něco, na co zírá celý svět. Úplní klauni, šíří se sítí

04.01.2021 19:57

Zástupce demokratů v dolní komoře amerického Kongresu Emanuel Cleaver vzbudil ve Spojených státech rozruch, když se pokusil o úpravu modlitby směrem ke genderové neutralitě. Protože bylo tamním výborem prosazeno, že se mají odstranit slova označující jedno pohlaví a začít se mají takové výrazy, které budou „ctít všechny genderové identity“, Cleaver chtěl jít příkladem. Pro korektní novotvar si ale nevybral úplně vhodné slovo.

Bidenův Kongres začal úřadovat. A odehrálo se něco, na co zírá celý svět. Úplní klauni, šíří se sítí
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Anketa

Líbí se vám současné české filmy?

4%
82%
hlasovalo: 13382 lidí
Rozruch v Kongresu vzbudil zástupce demokratů poté, co byl pověřen přednést modlitbu. Kromě toho, že se v ní obracel k několika monoteistickým bohům, zabrousil i do hinduismu, přičemž zřejmě pozapomněl, že se jedná o polyteistické náboženství.

To nebylo vše. Svou neznalost náboženství totiž završil uzavření modlitby. „Žádáme to ve jménu monoteistického Boha ... Boha známého pod mnoha jmény a mnoha různými vírami," kázal zástupce Missouri, který je navíc vysvěceným pastorem církve Spojených metodistů. A pak modlitbu zakončil způsobem, u kterého mnohým došla slova. Vedle tradičního Amen totiž kongresman dodal „Awoman“.

Cleaver tak chtěl svým „awoman“ zřejmě zakončit modlitbu genderově neutrálně, jelikož „a woman“ znamená v překladu z angličtiny „žena“ a naopak „a man“ znamená v angličtině muž. Jenže slovo amen, používající se při modlitbách, nemá s pohlavími vůbec nic společného a jedná se o výraz hebrejského původu, který bývá překládán jako „tak se staň“ či „pravda“.

„Bylo mi ctí přednést úvodní modlitbu ke 117. Kongresu. Kéž Bůh žehná všem představitelům s odvahou a moudrostí bránit naši demokracii a svobody, které všichni tak draho držíme,“ okomentoval však poté svoji „genderově neutrální modlitbu“ na Twitteru.

Republikánské politiky jeho záměr značně pobavil a upozornili jej, že se nejedná o odkaz na pohlaví.

Republikánský zástupce Pensylvánie Guy Reschenthaler však k tomu přidal, že: „Bohužel fakta nejsou pro progresivisty relevantní.“ „Neuvěřitelný,“ nestačil se divit.

Konzervativní blogger Matt Walsh pak ještě připojil, že se „demokraté snaží najít způsob udělat všechno úplně hloupé a nesmyslné“. „Jsou to úplní klauni, úplně všichni,“ dodal.

K tomu, že připojil i hinduistického boha Brahmu, pak přidal také dovětek. „Bohužel nezahrnul zoroastriánského boha Ahuru Mazdu ani aztéckého boha slunce Huitzilopochtliho, takže tato modlitba byla rasistická a xenofobní,“ baví se Walsh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…