Bolest, hanba. 17 tisíc umělců Ruska protestuje proti válce

07.03.2022 8:45 | Ze sítí

Ruská státní média a videa kolující po internetu ukazují, že většina Rusů podporuje invazi na Ukrajinu a všude, kde mohou, hrdě vystavují velké písmeno „Z“, kterým jsou označena vozidla a další vojenská technika okupantů mířících na ukrajinské území. Ale část Rusů dává najevo, že s ruskou agresí vůči Ukrajině nesouhlasí. Na 17 tisíc umělců a dalších pracovníků z kulturní sféry podepsalo otevřený dopis, v němž ruskou válku proti Ukrajině odsoudili.

Bolest, hanba. 17 tisíc umělců Ruska protestuje proti válce
Foto: Repro ČT
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci po skončení summitu v Ženevě

Videa kolující po sociálních sítích ukazují, že většina Rusů podporuje ruskou agresi vůči Ukrajině a píšou si na auta či na trička velká písmena „Z“, která mají na tancích, na autech, na náklaďácích i na další technice ruští okupanti mířící na Ukrajinu.

Analytik Kamil Galejev k této podpoře na twitteru poznamenal, že k tomu obyčejné Rusy nikdo nenutí a co činí, činí dobrovolně.

„Putin se rozhodl tuto válku zahájit. Ale získal širokou podporu ruského lidu. Nikdo je nenutí účastnit se těchto projevů podpory, mohli by to úplně vynechat. Ale jásají. Fandí, protože se cítí dobře, jsou hrdí. Rusko se stalo opět velkým,“ napsal Galejev.

 

 

Ale nelze říci, že by s Putinovým rozkazem rozbít svobodnou Ukrajinu souhlasila většina Rusů. Podle informací BBC už ruské úřady zadržely na 13 tisíc lidí, kteří protestovali proti válce.

Server francouzské zpravodajské televize France24.com připomněl, že proti válce na Ukrajině protestují také někteří ruští umělci a další zaměstnanci v oblasti kultury – od hudebníků až po zaměstnance muzeí. Na 17 tisíc lidí z kulturní sféry podepsalo otevřený dopis, v němž odsoudili ruský vpád na Ukrajinu jako akci vrcholných představitelů ruského státu, se kterou ale umělci nesouhlasí.

Ruskou invazi odsoudili i vysoce postavení ruští představitelé na mezinárodní umělecké scéně. 25. února dirigent Berlínské filharmonie Kirill Petrenko popsal jednání Vladimira Putina jako „zákeřný útok na Ukrajinu“.

Umělci Kirill Savčenkov a Alexandra Suchareva se stáhli z benátského bienále s prohlášením na instagramu, v němž uvedli, že „není místo pro umění, když civilisté umírají pod palbou raket“.

A téměř 20 hudebníků dalo prohlášení proti válce do magazínu o klasické hudbě Van. „Jak se teď cítím? Bolest, devastace, hanba,“ napsala pianistka Polina Osetinskaja.

Přitom každému, kdo si v Rusku dovolí vyjádřit nesouhlas s Putinovou válkou proti Ukrajině, hrozí různé postihy.

„Sázka je vysoká,“ řekla FRANCE 24 ruská výzkumnice Amnesty International Natalia Prilutskaja. „Problémy, kterým mohou čelit, počínají ztrátou zaměstnání až po správní stíhání, ale také trestní stíhání, které nyní v nejhorším může vést až k 15 letům vězení. A velmi vysoké pokuty.“

Západ mezitím zesiluje sankce proti Rusku a odstupuje od kulturní spolupráce s Ruskou federací. Natalia Prilutskaja však upozorňuje, že ruská propaganda toho umí využívat a proti Západu nakonec může obrátit i ty umělce, kteří dnes protestují proti Putinově válce.

„Ruská propaganda je také docela obratná, pokud jde o překrucování toho, co se děje, takže mohou říct: ‚Říkali jsme vám to už věky. Západ je proti Rusku jako celku. Není to proti Putinovi, ani proti žádnému z oligarchů, je to proti Rusku‘.“

Nakonec Prilutskaja konstatovala, že pokud se těmto „výhonkům odporu“ proti Putinově válce dostane podpory, může protiválečné hnutí v samotném Rusku zesílit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…