Bývalá Jugoslávie děkuje Čechům. Hamáček vyslechl významná slova, která zveřejňujeme

12.04.2019 9:23

Země bývalé Jugoslávie, Srbsko a Severní Makedonie, se opevňují proti očekávané vlně migrantů, která se formuje v řeckých utečeneckých táborech. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na své pracovní cestě po západním Balkánu jednal o tom, jak čelit nelegální migraci a nabízel jako pomoc policisty, peníze i techniku. Ani balkánské státy, ani Evropská unie už nechce opakovat scénář z roku 2016, kdy se evropským kontinentem hnala milionová masa uprchlíků z Předního východu.

Bývalá Jugoslávie děkuje Čechům. Hamáček vyslechl významná slova, která zveřejňujeme
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček hovoří k delegátům sjezdu ČSSD

Anketa

Chcete, aby Václav Klaus ml. šel do sněmovních voleb s vlastní politickou stranou?

92%
8%
hlasovalo: 15851 lidí

Ministr vnitra Jan Hamáček při schůzkách se srbskými i makedonskými partnery chválil pokroky jejich zemí v boji proti nelegální migraci i organizovanému zločinu. Místní politiky ujistil, že migranti volnou cestu mít nebudou a nabídl jim posílení pomoci České republiky: materiální pomoc, policisty pro ochranu na vnější hranici EU i experty, kteří školí a trénují místní policisty.

„Spolupráce funguje skvěle, Srbové i Makedonci nás mají historicky rádi a důvěřují nám možná o něco víc než jiným evropským národům,” popsal atmosféru jeden ze členů delegace, kde byl mimo jiné policejní prezident Jan Švejdar nebo šéf hasičů Drahoslav Ryba.

„Jsem rád, že můžeme Srbsku na hranicích pomoci vysláním většího počtu českých policistů,“ uvedl Hamáček po jednání se srbským premiérem Nebojšou Stefanovićem. Od června tak bude na srbských hranicích působit celkem dvacet našich policistů. Česká republika v letech 2015 až 2018 Srbsku darovala celkem 57 milionů korun především na technické vybavení pro pohraniční policii a další posilování migračního a azylového systému. Podobně Češi pomáhají sousední Severní Makedonii.

Ministr Hamáček při své návštěvě Skopje podepsal darovací smlouvu ve výši 25 milionů korun, které půjdou na posílení ochrany makedonských hranic proti nelegální migraci. „S makedonským ministrem vnitra jsme se mimo jiné dohodli, že jejich policii zapůjčíme naši techniku, která umožní odhalit osoby ukryté v kamionech bez toho, aniž by se musel kamion otevřít,“ popsal Hamáček další způsob pomoci na hraničním přechodu Bogorodica, který navštívil spolu se svým protějškem Oliverem Spasovským.

Čeští policisté slouží od roku 2016 v Makedonii a Česko je jednou ze sedmi zemí, které tímto způsobem pomáhají. Náš kontingent je z nich nejpočetnější. A pomoc českých policistek a policistů si pochvalovali Makedonci i Srbové a projevili o ni zájem i Albánci.

„Chválu a slova uznání o českých policistech jsem slyšel moc rád! Jsou skvělí!“ pochvaloval si podle informací ParlamentníchListů.cz Hamáček lichotky od svých protějšků.

„Přesně taková opatření pomáhají k tomu, aby západobalkánská trasa zůstala uzavřená a migrační tlak na západní Evropu nebyl tak silný,“ zhodnotil ministr vnitra pomoc zemím v této oblasti s tím, že Srbsko a Severní Makedonie jsou klíčové státy na hlavní trase nelegální migrace do Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …