ČSSD: Valorizace důchodů bude v roce 2015 stát až osm miliard

20.09.2013 19:20

Sociální demokracie očekává, že jí plánovanou valorizací důchodů v roce 2015 penzistům přidá celkem sedm až osm miliard korun. Na tiskové konferenci to dnes řekl stínový ministr práce a sociálních věcí za ČSSD Roman Sklenák. Vedle valorizace důchodů chce jeho strana po volbách prosadit i minimální důchod nebo zákon o sociálním bydlení.

ČSSD: Valorizace důchodů bude v roce 2015 stát až osm miliard
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vedení sociální demokracie

"Co se týče nákladů na valorizace důchodů, samozřejmě bude záležet na tom, jaká bude inflace. Podle předpokladů my očekáváme, že v roce 2015 by ten nárůst oproti roku 2014 byl někde okolo sedmi až osmi miliard korun," uvedl Sklenák, jehož strana chce starobní důchody navyšovat o plnou míru inflace a třetinu růstu reálných mezd. Navýšení v průměru o 45 korun, plánované na příští rok, považuje za "naprostý výsměch".

My bychom chtěli zákonem garantovat osaměle žijícím seniorům minimální důchod

Na konci letošního června starobní důchod dostávalo 1,73 milionu osob. Starobní, invalidní a pozůstalostní penze pobíralo celkem 2,86 milionu lidí. Průměrný starobní důchod na konci pololetí činil podle České správy sociálního zabezpečení 10.948 korun, průměr všech důchodů dosáhl na 10.639 korun.

Nárůst nákladů na důchody bude podle Sklenáka částečně vyvážen snížením výdajů na dávky v hmotné nouzi, na něž podle něj v roce 2010 šlo 3,9 miliardy korun a letos již kolem 11 miliard. "Pokud nebudeme dělat nic s tím, kdy se celé skupiny obyvatel propadají do chudoby, tak potom by ty dávky v hmotné nouzi rostly i nadále," je přesvědčen stínový ministr.

"My bychom chtěli zákonem garantovat osaměle žijícím seniorům minimální důchod, a to ve výši 1,3 násobku životního minima," sdělil Sklenák k dalšímu programovému bodu. Dále se chce ČSSD zaměřit například na přijetí zákona o sociálním bydlení. Dnešní situace, kdy lidé dostávají dávky na bydlení, podle něj vede ke kšeftování s chudobou.

Výdaje na důchody každoročně rostou

Podle návrhu státního rozpočtu, který projednává Rusnokova vláda, by příští rok do důchodů mělo plynout zhruba o 1,9 miliardy méně než letos. V tomto roce má Ministerstvo práce a sociálních věcí na penze 384,17 miliardy korun, příští rok by to mělo být 382,28 miliardy.

Výdaje přitom každoročně rostou. Proti loňsku se letos i přes menší valorizaci zvednou. V minulém roce bylo v rozpočtu na důchody 373 miliard, letos zhruba 384 miliard. Lidí, kteří penze pobírají, postupně přibývá. Růst jejich počtu brzdí zvyšování důchodového věku. Noví důchodci jdou také na odpočinek s vyššími důchody než jejich předchůdci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…