Česko by mělo otevřít kontrolovanou migraci, byla by to investice, která se v budoucnu vyplatí, je přesvědčen šéf OECD

18.07.2018 19:22

Přijímání migrantů je investicí, a ne vyhazováním peněz, je si jistý generální tajemník OECD Ángel Gurría. Se stárnutím populace i nedostatkem pracovních sil podle jeho slov může Česko bojovat tím, že se otevře kontrolované migraci. „To by umožnilo nabrat lidi s potřebným talentem,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi Gurría.

Česko by mělo otevřít kontrolovanou migraci, byla by to investice, která se v budoucnu vyplatí, je přesvědčen šéf OECD
Foto: TA ČR
Popisek: Generální tajemník OECD Ángel Gurría v Technologické agentuře ČR

V aktuální zprávě OECD o české ekonomice tak organizace doporučuje zrychlit imigrační řízení a ulehčit integraci cizinců. „Jedním z důvodů, proč křivka hospodářského růstu v Česku začíná klesat, je to, že nemáte dostatek pracovních sil. Tohle je kardinální překážka,“ zdůraznil generální tajemník OECD.

Co by mohlo pomoct tuto situaci vyřešit, je podle Gurríi otevřít se kontrolovanému přísunu migrantů. „Tuzemské hospodářství nemá jak pokrýt potřeby, které vznikají v důsledku investic. Česku nezbude, než nechat lidi, aby pracovali déle, zapojit ženy, mladé muže, postarší generace a otevřít se kontrolovanému přísunu migrantů,“ uvedl.

„Přijetí migrantů je investice, není to žádná charita nebo vyhazování peněz,“ míní Gurría, podle kterého je to s jako každou investicí tak, že musíte chvíli počkat, než se vám začne vyplácet, než začne produkovat to, co chcete. „Ochlazení české ekonomiky, která hodně spoléhá na export, může kromě nedostatku lidí přinést i eskalující obchodní válka, v níž si velké ekonomiky vzájemně nastavují cla,“ doplnil.

  • Původní zdroj ZDE

I když sám Gurría prý nerad používá výraz válka, souhlasí s tím, že jde o proces, který eskaluje. „Napětí ve světovém obchodě graduje. Mohlo by se to zvrtnout v obchodní válku, která by se zcela vymkla komukoliv z rukou. Mohlo by to zasáhnout i investiční toky,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…