Česko podle Chovance nabízí Maďarsku 50 policistů a až sto vojáků

08.10.2015 12:38

Česká republika nabízí Maďarsku k ostraze vnější hranice Evropské unie pět desítek policistů a až sto vojáků. Novinářům to po své dnešní ranní schůzce s kolegy ze zemí Visegrádské skupiny řekl ministr vnitra Milan Chovanec. Česko tak zřejmě rozšíří svou původní výpomoc 25 vojáky s technikou, kterou v pondělí schválila vláda v souvislosti s uprchlickou krizí.

Česko podle Chovance nabízí Maďarsku 50 policistů a až sto vojáků
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

„To je konkrétní nabídka z naší strany,“ podotkl Chovanec s tím, že předpokládá také konkrétní slovenský příspěvek. „Poláci říkají, že to zvažují a nejsou dnes schopni garantovat počet, který by dali,“ uvedl ministr.

Pro Prahu je podle něj důležité, aby iniciativa byla právě společnou akcí celé Visegrádské skupiny, tedy ČR, Slovenska, Polska i Maďarska. „Ale nebráníme se tomu, že pokud by to tak nebylo, tak naši nabídku nebudeme brát zpátky,“ dodal Chovanec.

Zamýšlené rozšíření české pomoci Budapešti avizoval už v úterý premiér Bohuslav Sobotka po své návštěvě armádního generálního štábu. Uvedl tehdy, že ČR ve druhé fázi pomoci pošle více vojáků i policistů než oněch vládou schválených 25. Vojáci s pěti nákladními vozy, vrtnou soustavou na budování plotu a polními kuchyněmi by v zemi měli působit od poloviny října do poloviny prosince.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…