Československo Ivana Hoffmana. Česká hymna ve štábu Smeru, proti tomu Pavlův výstup

07.10.2023 17:52 | Komentář

POHLED IVANA HOFFMANA To, co mají Češi a Slováci společného, není politika, ale děti, poznamenává Ivan Hoffman, který zevrubně poznal oba národy někdejšího Československa. Tímto je podle něj třeba se dívat i na výstup Petra Pavla, že vztahy obou zemí budou poškozeny, pokud volby vyhraje Robert Fico.

Československo Ivana Hoffmana. Česká hymna ve štábu Smeru, proti tomu Pavlův výstup
Foto: Archiv Ivana Hoffmana
Popisek: Ivan Hoffman

Před slovenskými volbami se český prezident Petr Pavel nechal slyšet, že vyhraje-li Robert Fico, poškodí to československé vztahy. Byl to výrok nediplomatický a chybný zároveň, neboť po rozdělení Československa politiky už politika Čechy a Slováky nerozděluje. Neobratnost českého prezidenta využil bývalý, a nejspíše i budoucí slovenský premiér ke státnické předvolební řeči, ve které připomenul, že za příspěvek k dobrým československým vztahům obdržel nejvyšší české státní vyznamenání, Řád bílého lva.

I třicet let po rozdělení Československa platí, že to, co mají Češi a Slováci společného, není politika, ale děti. Vedle společné minulosti je nám navíc souzena i společná středoevropská budoucnost. Zda přežije EU, je ve hvězdách, ale kde žijeme a kdo jsou naši sousedé, je jasně dáno.

Mimořádný český zájem o slovenské volby měl dvě příčiny. První byl strach českého mainstreamu, že vyhraje národně orientovaný Fico, druhou byla obava významné části české veřejnosti, že Slovensko ovládnou progresivci orientovaní na Brusel. Že se v oslavujícím volebním štábu Ficova Smeru vedle slovenské hymny zpívala i česká, byl stejně emotivní moment, jako když se na Václaváku při protivládních demonstracích zpívá i hymna slovenská. Kdyby vítězství oslavovali progresivci, nezpívala by se zřejmě ani hymna slovenská, neboť v zájmu Bruselu určitě není, aby Slováci, a národy obecně, ožili.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36092 lidí
Vžitou představu, že dobré vztahy mají v náplni práce politici, může mít na svědomí praxe, kdy se k sobě chovali družně slovenské a české vlády a prezidenti bez ohledu na politickou příslušnost. Pravicové a levicové vlády se střídaly, ale srdečné vztahy zůstávaly. Pikantní je, že dobré vztahy měly i poslední vlády, které zájmy svých občanů ignorovaly, a ta česká dosud ignoruje.

Navzdory masivní kampani proti Ficovi většina Slováků progresivním liberálům nenaletěla. Není to velké překvapení, protože v celé Evropě se veřejné mínění odklání od progresivní agendy, která místo prosperity přináší chaos a úpadek. Platí to pro ekonomicky samovražedný grýndýl, anebo naivní představu, že Evropa může zvládnout invazi migrantů, anebo z ní dokonce profitovat. Veřejné mínění se ale odklání i od přilévání oleje do ohně na Ukrajině anebo od progresivních genderových výmyslů. Čeho je moc, toho je příliš, a ani geniální marketér sedící na hromadě eur a dolarů nesvede prodat voličům vachrlatý politický produkt, jakým je místopředseda Evropského parlamentu, který slibuje se voličům odměnit „evropskými řešeními“.

„Evropské řešení“ je zvíře, které existuje jenom na papíře. V praxi je důsledkem progresivních nápadů ekonomický, civilizační a duchovní regres. Despekt Slováků k tomuto „bruselskému zvířeti“ je nakažlivým příkladem, že vzpoura je možná. Je to výzva, rovněž zvolit při nejbližší příležitosti vlastní, tedy národní zájem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ivan Hoffman

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fico nastaví kolaborantům v ČR zrcadlo a toho se ta sebranka nejvíce bojí., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejoshua , 07.10.2023 18:15:16

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…