Chemik hledá prezidentský vzorec. První ohlasy na české volby ze světa

14.01.2018 6:05

Server Politico.eu se rozepsal o české prezidentské volbě. Čtenářům se pokusil přiblížit jak současného prezidenta Miloše Zemana, tak jeho vyzyvatele Jiřího Drahoše. Zatímco o Miloši Zemanovi napsal, že je to euroskeptik, Jiřího Drahoše vykreslil jako chemika hledajícího vzoreček, jak dosáhnout na prezidentský úřad v Česku. Server Politico vzpomenul také komunálního politika Svatopluka Bartíka, který před pár měsíci napsal, že Zeman brzy zemře, protože má rakovinu.

Chemik hledá prezidentský vzorec. První ohlasy na české volby ze světa
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jiří Drahoš po prvním kole prezidentských voleb

Českou republiku čeká druhé kolo prezidentských voleb. Z prvního kola do něj postoupili prezident Miloš Zeman se ziskem přesahujícím 28 procent hlasů a Jiří Drahoš, který obdržel přes 26 procent hlasů. Server Politico se rozhodl oba kandidáty představit.

Miloš Zeman je podle tohoto serveru euroskeptik, který vytrvale kritizuje EU a opakovaně volá po zrušení ekonomických sankcí proti Ruské federaci. Za zmínku podle serveru stojí také to, že se Zeman dosud v kampani příliš neprojevoval. Nechodil do debat se svými protikandidáty. To údajně vedlo k celé řadě spekulací o zdravotním stavu současného prezidenta. Tyto spekulace podpořila také zpráva brněnského radního Svatopluka Bartíka, kterou na podzim loňského roku napsal na sociální síti Facebook. Později tuto informaci stáhl.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Jiří Drahoš naproti tomu vystupuje tak, jak by se dalo čekat od profesora, hovoří věcně, kultivovaně a ve svých 68 letech by mohl být dobrým prezidentem. Politolog Jakub Charvát serveru sdělil, že Jiří Drahoš je relativně konsenzuálním kandidátem. Jeho slabým místem je, že nepůsobí jako příliš silná osobnost. Expremiér Mirek Topolánek vedl podle politologa výraznou kampaň. „Ale Jiří Drahoš je trochu nudný. A Češi mají rádi výrazného prezidenta,“ dodal.

Jiří Drahoš tak teď podle serveru Politico hledá ten správný „chemický“ vzorec, jak dosáhnout prezidentského úřadu. „Říkáme v češtině, že ryba smrdí od hlavy, a to skvěle vystihuje pozici Miloše Zemana,“ sdělil Drahoš serveru Politico. „Z Pražského hradu proudí po celých pět let nekompetentnost, korupce a vulgarismus,“ pokračoval Drahoš. Současný prezident nás prý vzdálil od našich západních partnerů. Současně stále více vystupuje ve prospěch extremistů. To jsou podle Drahoše důvody, proč Česko potřebuje změnu. Potřebuje obnovit morální autoritu nejen prezidentského úřadu, ale také autoritu vlády či parlamentu. Drahoš se o to chce pokusit, chce navázat na Václav Havla a T. G. Masaryka.

Další informace naleznete zde.

Jak se to projeví v praktické politice? Např. tím, že dává najevo, že si za premiéra nepřeje člověka, kterému hrozí trestní stíhání, což je přesně případ současného premiéra Andreje Babiše (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…