Statkář a propagátor rodinného farmaření Vojtěch Veselý žije ve Valči v Karlovarském kraji. Tam si za pomoci přátel postavil jurtu, kterou obývá někdy i se svými dětmi – ty má ve střídavé péči se ženou, která se pro změnu vrátila do „mainstreamového“ života s prací v kanceláři.
Na Biostatku chová ovce, stará se o sad, z ovoce vyrábí mošty, pálenky, povidla nebo čatní. Stáčí med. Nabízí i jehněčí maso, sýry, ale zpracovává i ovčí vlnu. A to vše na rozloze šesti hektarů. Rodilý Pražák, který může působit jako podivín, má zkušenosti z irské industriální farmy, která ho prý sice královsky platila, ale i přesto se před dvanácti lety rozhodl začít hospodařit na svém. Tehdy Evropa – kolem roku 2007 – prožívala rozmach, a zároveň se blížil zlom v podobě hospodářské krize.
„Pracoval jsem v Irsku na konvenční farmě, která byla ryze industriální, tedy zaměřená na zisk. Skóre, o které šlo, byly peníze na účtu. Bylo to fajn, jelikož jsem to cítil i na svém ohodnocení, měl jsem veškeré ‚zaměstnanecké benefity‘,“ vzpomíná.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Lucie Bartoš