Co jste dohodli v Paříži, půjdou vojáci na Ukrajinu? Dostal jsem dlouhý proslov, ale odpověď ne, říká pro PL poslanec

29.02.2024 22:31

Prohlášení slovenského premiéra Roberta Fica (SMĚR-SD) o posílání vojáků na Ukrajinu vyvolalo rozruch, Macron však na summitu jeho slova potvrdil. Poslanec SPD Zdeněk Kettner v rámci interpelací upozornil na rozpor mezi informacemi prezentovanými médii a vyjádřeními českých politiků a dotazoval se, zda česká diplomacie disponovala stejnými informacemi jako slovenská. Premiér Fiala zdůraznil důležitost summitu a odmítl se přímo vyjádřit k otázce informovanosti a argumentoval, že výsledky jednání jsou klíčové a komentování každého nápadu by brzdilo mezinárodní politiku.

Co jste dohodli v Paříži, půjdou vojáci na Ukrajinu? Dostal jsem dlouhý proslov, ale odpověď ne, říká pro PL poslanec
Foto: Facebook
Popisek: Zdeněk Kettner

Poslanec SPD Zdeněk Kettner se v rámci ústních interpelací určených předsedovi vlády České republiky, vládě České republiky a ostatním členům vlády dotázal na informovanost české diplomacie.

Kettner připomněl víkendový projev slovenského premiéra Roberta Fica (SMĚR-SD) k příležitosti druhého výročí války na Ukrajině, v němž Fico prohlásil, že nedopustí, aby na Ukrajinu byli vysíláni slovenští vojáci – to podle něj plánovali vrcholní evropští představitelé.

„V médiích se rozpoutala bouře, že to je nějaká dezinformace a tak dále,“ řekl k Ficově projevu Kettner.

Názorně pak citoval slova ministryně obrany Jany Černochové (ODS): „Nic takového jsem neslyšela ani nečetla.“

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50006 lidí
„Přesto bezprostředně po skončení tohoto summitu pan prezident Macron vystoupil a tato slova potvrdil svými výroky,“ odkázal Kettner na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který v pondělí na pařížské konferenci o pomoci Ukrajině řekl, že vysílání pozemních vojsk členských zemí NATO na Ukrajinu nevylučuje.

„Proto se chci zeptat, znamená to tedy, že slovenská diplomacie má podrobnější a přesnější informace o probíhajícím summitu než diplomacie česká, čili nejsme úplně v popředí těch diplomatických zájmů? Nebo jsme ty informace měli, a co se týká vyjádření těch médií, tak my jsme to takzvaně vymetaforovali s tím, že jsme to nechali být,“ pokračoval Kettner. „Chci se tedy zeptat, kde je tedy pravda, zda tyto informace měla česká diplomacie ještě před zahájením summitu, nebo ne.“

Fiala v odpověď zdůraznil důležitost pařížského summitu. „Byla to diskuse nad tím, jak více, účinněji, efektivněji pomáhat Ukrajině, a z tohoto hlediska bych řekl, že byl i velmi úspěšný. Ta témata, která se tam řešila, souvisela právě s tímto hlavním cílem, tedy jak pomáhat Ukrajině,“ řekl premiér s tím, že má radost, kolik pozornosti se dostalo tzv. české iniciativě. Tedy jakým způsobem zajistit v krátkém čase dostatek munice pro Ukrajinu a jak překonat období do doby, než se navýší výroba obranného průmyslu na území Evropské unie. „Jsem rád, že k té české iniciativě se přihlásilo postupně asi patnáct zemí.“

Až pak se vyjádřil k osobě francouzského prezidenta. Jeho projev byl podle něj pouze „minimálním tématem“ summitu. „Ano, na okraj toho summitu a řekl bych, že to z hlediska času bylo opravdu minimální téma, byl zmíněn i ten nápad pana prezidenta Macrona na to, zda by bylo třeba užitečné, aby někteří vojáci třeba Francie byli na území Ukrajiny, ne aby tam bojovali, ale aby třeba pomáhali s výcvikem nebo něco podobného. Naprostá shoda zemí byla ta, že o tom dál nebudeme mluvit ani uvažovat, že to není téma, protože prostě pro naprostou většinu zemí je tato myšlenka nepřijatelná,“ uvedl Fiala a v závěru všechny uklidnil, když prohlásil, že „nikdo v Evropě se nechystá posílat vojáky na Ukrajinu“.

Poslanec SPD poděkoval za odpověď. „Pane premiére, mluvil jste opět krásně, mluvil jste dlouze, ale opět jste zapomněl odpovědět na moji otázku,“ vyčetl premiérovi a svou otázku zjednodušil. „Měli jste informace o nápadu pana prezidenta Macrona o nasazení vojáků na území Ukrajiny stejně jako slovenská diplomacie před tím jednáním? Ano, nebo ne?“

Fiala ani tentokrát na otázku přímo neodpověděl: „Považuji za nesprávné, nemožné v mezinárodní politice, abychom komentovali charakter informací, které jsme měli před nějakým jednáním.“ Dodal, že podstatný a důležitý je výsledek jednání. „Pokud bychom v mezinárodní politice postupovali tak, že budeme dopředu každý nápad, každou iniciativu, každý podnět, každou ústní nebo jinou informaci komentovat, tak se nedostaneme nikam.“

V závěru premiér uvedl, že měli „všechny potřebné informace“ pro to, aby mohli na summitu hájit zájmy České republiky, a doplnil, že Macronův návrh beztak nemá podporu ostatních členských zemí Evropské unie ani dalších, které se jednání účastnily.

„No, dopadlo to jako vždycky. Dočkal jsem se dlouhého proslovu, ovšem bezobsaženého. Odpovědi jsem se nedočkal. A to ani na doplňující otázku, kdy jsem navrhl jednoduchou odpověď ano nebo ne,“ uvedl poslanec Kettner pro ParlamentníListy.cz.

„Výsledek byl totožný, záplava slov bez konkrétní odpovědi,“ uzavřel hodnocení interpelace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …