Covid! Restaurace jsou rizikové, zavřít. Pořád jen nálepky. Nás zajímají data! Znalec v oboru gastronomie udeřil

15.12.2020 22:29

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Hotely a restaurace od pátku opět zavírají. Mají podnikatelé a zaměstnanci v gastronomii a hotelnictví od vlády přislíbeny dostatečné kompenzace? Dají se očekávat protesty nespokojených hospodských?

Covid! Restaurace jsou rizikové, zavřít. Pořád jen nálepky. Nás zajímají data! Znalec v oboru gastronomie udeřil
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

Je pro asociaci důležité, že k zavření restaurací a hospod dojde až od pátku, nebo to nehraje žádnou roli? „Tak to už nehraje žádnou roli. Už ta krize trvá devět měsíců, jeden dva dni nehrají roli,“ poznamenal Kastner v úvodu rozhovoru. „Považovali bychom za fér, kdyby ten argument byl zakódován v číslech, statistických, nebo v těch číslech, která reportuje ÚZIS. My už od jara voláme po tom, abychom byli označeni nějakým jasným argumentem, že jsme tím viníkem těch dat. A z těch dat to vypadá, že jsme stejně nebezpeční jako práce v IT nebo práce ve skladu,“ poznamenal. 

„Když máte formát klubu, diskotéky, tak asi chápeme, že ten formát nebezpečný vůči té nákaze je. Nicméně když sedíte u stolu, respektujete ta daná opatření, tak si myslíme, že ta restaurace bezpečně fungovat může,“ míní Kastner.

Anketa

Bude rok 2021 pro Českou republiku lepší než rok 2020?

22%
72%
6%
hlasovalo: 13001 lidí
Podle jeho slov je rizikový jakýkoliv pohyb venku, nejste-li plně v aseptickém prostředí. „My bychom rádi znali ta data. My bychom rádi věděli, jestli jsme 2,5x nebo 3,2x rizikovější než náměstí nebo MHD. My to stále nevíme a bavíme se stále o pocitech, dojmech a bavíme se s tou negativní nálepkou. Vláda kdykoliv, kdy měla šanci, tak označila gastro za ten nejrizikovější prostor. A s tím my prostě bytostně nesouhlasíme a je jasné, že samozřejmě určitě k té nákaze nějakým způsobem přispíváme, ale byli bychom rádi, kdybychom věděli, jakým způsobem,“ sdělil Kastner. 

„Argumenty přijmeme. Pokud vláda řekne, že nás zavírá a adekvátně nás odškodní, tak si myslím, že vláda nebude mít žádný problém ani s naší akceptací tohoto uzavření. Takže je to i o tom, jak se vláda zachová a jaké odškodnění, kompenzace nám svými opatřeními nabídne. Takže je to i spojené s tím, jak vláda tato opatření provádí a co za to nabízí,“ poznamenal.

Podle Kastnera by složka COVID Gastro měla být na úrovni 800 korun. „Je to 400 korun. To znamená, že navýšení té poslední složky je řešením. Řešením je i to, aby se ten model odškodnění přetransponoval do obratového kritéria, jako je to v Německu a Rakousku. To už je spíš formalita toho provedení. Ale musíme se dostat na úroveň 60 a výše procenta z obratu,“ řekl následně ke kompenzacím Kastner.

Závěrem se pak Kastner vyjádřil, zda podporuje ty restauratéry a hospodské, kteří i přes zákaz mají otevřeno déle. „Já podporuji profesionální vystupování. My jsme v té situaci všichni společně, celý národ je v tom společně. My musíme respektovat ta opatření, která vláda vydává. Nemusíme s nimi souhlasit, můžou se zdát jakkoliv protivná, a já pro tu rebelii mám lidské pochopení. Protože ta zoufalost, která je v té gastronomické obci, je opravdu velká. Vezměte si, že covid vám vysál celoživotní úspory, možná si musíte někde půjčit, a vlastně to, co jste budoval, v podstatě přijde vniveč. Takže ta rebelie, ta zoufalost je veliká, ale musíme respektovat opatření a musíme všichni dělat vše pro to, abychom se mohli do těch restaurací vrátit. Nelze si nalhávat, že se to hned zlepší. Myslím si, že to bude trvat až do jara,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…