Další recese? Schillerová rozčíleně vystoupila. Nevydržela už sledovat Stanjurovy škrty

12.02.2022 13:10

Andrej Babiš vyzval z jeho pohledu pravicové křídlo hnutí ANO, Alenu Schillerovu a Karla Havlíčka, aby vystoupili a řekli, co všechno udělal Babišův kabinet pro lidi, ale zároveň se při tom chovala zodpovědně. A jak Babiš řekl, tak se také stalo. Alena Schillerová nenechala na vládě Petra Fialy (ODS) nit suchou. „My jsme lidem pomáhali, Fialův kabinet v tom lidi nechává samotné a nás jen válcuje,“ hřímala Schillerová. A tím zdaleka neskončila.

Další recese? Schillerová rozčíleně vystoupila. Nevydržela už sledovat Stanjurovy škrty
Foto: Vít Hassan
Popisek: Alena Schillerová na volebním sněmu hnutí ANO.

Původně prý Alena Schillerová chtěla vystoupit až odpoledne, až se svým kandidátským projevem na místopředsedkyni hnutí, ale po vystoupení Tomáše Macury jí to prý nedalo a rozhodla se vystoupit už teď.

Zdůraznila, že neví, zda sama patří k levici, nebo k pravici. Za důležitější považuje, že se podle vlastních slov snažila pomoct všem, kdo to v časech covidu potřebovali – seniorům i podnikatelům, ale zároveň se jako šéfka státní kasy chovala k veřejným financím zodpovědně.

„V naší historii jsou pouze tři ministři financí, kteří dosáhli přebytkového nebo vyrovnaného rozpočtu. „Byli to Václav Klaus, Andrej Babiš a já. Ale přišel covid a naší povinností bylo, jako ve všech dalších zemích světa, pomáhat,“ hřímala do mikrofonu s tím, že se pomáhalo všude tam, kde bylo potřeba.

Jen živnostníci, malé s.r.o. a lidé pracující na dohodu dostali podle Schillerové velmi rychle 44 miliard korun. „Nikdo by to nezvládl,“ pochválila sama sebe dnešní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO.

„A my jsme pak prosadili ještě poslední kompenzační bonus. A co udělala tzv. pravicová vláda? Vymlčela ho. On skončil 31. ledna. Mně píší zoufalí živnostníci, já dostávám tyhle dotazy po stovkách na Messengeru, já si s nimi píši, interpeluji pana ministra, zvedám to do veřejného prostoru, ale ono se od toho v tichosti ustupuje,“ pokračovala Schillerová.

Od Babišovy vlády dostali peníze všichni lidé, když ANO spolu s ODS zrušilo superhrubou mzdu, ale současně získaly víc peněz obce. Lidé si ale peníze často ponechali na účtech, což znamená, že teď budou peníze utrácet v čase rostoucí inflace.

„A co udělala současná vláda? Tam ministr Stanjura jen vzal tužku a brutálně škrtal. To není žádný nový rozpočet, který by odrážel filozofii a představy nové vlády, která do toho dává svoji politiku,“ rozčilovala se dál Schillerová s poznámkou, že Fialova vláda jen seškrtala 34 miliard.

„A kvůli tomu jsme v rozpočtovém provizoriu? Jsou ohrožené kompenzace, je ohroženo čerpání dotačních programů, nesmí se čerpat vládní rozpočtová rezerva, nesmí se čerpat vládní nespotřebované výdaje, což ohrožuje investice. A když se podíváte, kde škrtala tato vláda, tak opakuje recept z roku 2010, tato pravicová vláda, která zaškrtila ekonomiku a dostala nás v roce 2012 do recese. 15 miliard na investicích! S trapnou výmluvou, že investice nejsou připraveny? Když by nebyla jedna, měli jsme připravenou druhou,“ zuřila Schillerová.

14 miliard se podle ní sebralo zdravotnictví, dalších 5 miliard z očkování a tak dále. Tady všude se škrtá.

„My jsme lidem pomohli, udělali jsme pro ně hodně, zachránili jsme zaměstnance. Ono to možná nebylo úplně vidět, ale nebojme se to lidem říkat, že jsme jim pomohli. Když jsme se dostali do takto hluboké krize, tak jsme v tom ty lidi měli nechat? Jak to dělá tahle vláda? Ta, která se buď vymlčuje – nebo to válcuje – nebo to odkládá – nebo prostě neví!“ rozpálila se takřka do běla bývalá ministryně financí Alena Schillerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…