Další svědectví o ztrátách. Ukrajina chystá nový hřbitov. A bude obrovský

25.08.2023 8:44

Poblíž Kyjeva vyroste zcela nový, obří hřbitov pro ukrajinské oběti stávajícího konfliktu, který na Ukrajině trvá už rok a půl. Objekt bude svojí rozlohou srovnatelný se známým americkým vojenským hřbitovem v Arlingtonu – pro představu by se na něj vešly stovky fotbalových hřišť. Počet ukrajinských obětí rusko-ukrajinského konfliktu je v tuto chvíli odhadován na desetitisíce, je ale možné, že přesahuje i sto tisíc.

Další svědectví o ztrátách. Ukrajina chystá nový hřbitov. A bude obrovský
Foto: Repro Twitter
Popisek: Hřbitov na Ukrajině

Anketa

Vnímáte Alexandra Dubčeka jako kladnou postavu našich dějin?

54%
41%
hlasovalo: 10691 lidí
Podle informací, které zveřejnil ukrajinský stavební a strojní portál BUDPORT.COM se poblíž Kyjeva chystá stavba zcela nového hřbitova, kde by měly být pochovány ostatky obětí rusko-ukrajinské války.

„Kabinet ministrů  určil  nové umístění Národního vojenského památného hřbitova,“ píše se doslova v článku s tím, že pozemek pro tento účel se nachází v oblasti Gatna u Kyjeva. Jeho stavbu podle serveru podpořil i prezident Volodymyr Zelenskyj.

V územním plánu je pro nový hřbitov vyčleněna plocha 266 hektarů. To je plocha tak velká, že by se na ni vešlo zhruba 372 fotbalových hřišť.

Rozhodnutí vlády se odvolává na „realizaci experimentálního projektu v oblasti designu“ hřbitova. Zmíněný odborný stavařský server soudí, že tato formulace má projektu zaručit tzv. „zjednodušený postup“, ať už jde o výběrové řízení na dodavatele či různá stavební povolení.

Tomu by odpovídaly i informace v materiálu, který pravděpodobně unikl na sociální síť X z oficiálních zdrojů, nelze je však ověřit či potvrdit. V uvedeném materiálu se píše, že ukrajinská vláda souhlasí s návrhem Ministerstva pro záležitosti veteránů na realizaci do 30. července 2025 experimentálního projektu návrhu Národního vojenského památného hřbitova na území venkovského územního společenství Gatna Fastivského okresu Kyjeva Region.

Dále pak schvaluje postup realizace experimentálního projektu návrhu přiloženého Národního vojenského památného hřbitova a potvrzuje, že během realizace experimentálního projektu neplatí usnesení kabinetu ministrů Ukrajiny „O schválení Postupu pro výběr investičních projektů, na jejichž realizaci je poskytována státní podpora“ a  „Některé otázky řízení státních investic“.

Podle serveru plánuje Ukrajina napodobit pamětní hřbitov v Arlingtonu v americkém státě Virginia.

Arlingtonský národní hřbitov je jedním ze dvou hřbitovů v systému národních hřbitovů Spojených států, které spravuje armáda Spojených států. Na podobně rozsáhlém území, jaké plánuje uvolnit ukrajinská vláda pro stavbu svého hřbitova (259 hektarů), je v Arlingtonu pohřbeno téměř 400 000 lidí.

Dodejme, že podle listu New York Times je počet ukrajinských obětí ruské agrese zhruba 70 000 mrtvých. Ukrajinská strana ale přesná čísla nezveřejňuje, jde tedy jen o odhad. Některé zdroje uvádějí i čísla přesahující 100 000 obětí.

Už před půl rokem ale uvedla Česká televize, že ukrajinská armáda se před očekávanou protiofenzivou v důsledku velkých bojových ztrát potýká s nedostatkem zkušených vojáků.

Zároveň veřejnoprávní televize citovala americký deník The Washington Post, který v březnu 2023 uvedl, že Ukrajina přišla od začátku ruské invaze o více než sto tisíc vojáků, počítaje padlé i raněné.

Kyjev tehdy popřel, že by měl tak vysoké ztráty.

Nicméně podle komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka se zkušených vojáků nedostává oběma stranám.

„Ti nejlepší vojáci, kteří byli k dispozici, bohužel většinou během toho více než roku války zahynuli. Zbylí důstojníci tak mají k dispozici jen nepříliš dobře vycvičené nebo úplně nevycvičené kluky,“ uvedl pro ČT24.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jestli by nebylo lepší, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKocum , 25.08.2023 9:13:24
pohřbít jednoho Zelenského, než statisíce Ukrajinců. Dohoda s Rusy je možná, to by se ale Ukrajinci nesměli nechat tlačit Spojenými státy do konfliktu s Ruskem.

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…