Další válka na spadnutí. Moc se o ní u nás nemluví

05.01.2024 6:34

Bude-li nějaká země chtít rozšířit současné konflikty v Gaze nebo v Jemenu, může k tomu posloužit právě výbuch lodě v Rudém moři, uvádí v komentáři pro RadioUniversum.cz lektor a publicista Radovan Dluhý-Smith, podle kterého je další konflikt na spadnutí. Poukazuje na spojitosti historických událostí v Rudém moři.

Další válka na spadnutí. Moc se o ní u nás nemluví
Foto: Repro Twitter
Popisek: Gaza po náletu izraelského letectva

Situace na Blízkém východě je napjatá nejen kvůli válce v Gaze. Média obracejí pozornost i na útoky jemenských povstalců, Hútíů, na komerční lodě a americká vojenská plavidla v Rudém moři. Hútíové vnímají tuto agresi jako druh odplaty za válku v Gaze a neochotu či neschopnost západních lídrů zastavit izraelské bombardování palestinského obyvatelstva, vysvětluje Dluhý-Smith.

„Pravidelné útoky v Rudém moři by ale podle odborníků mohly ovlivnit globální obchod a cenu ropy. Co víc, Hútíové jsou nepřímo podporováni Íránem. A to i kvůli válce mezi Jemenem a Saúdskou Arábií podporovanou Spojenými státy, která si v Jemenu od roku 2014 vyžádala přes 300 tisíc obětí. Kromě toho vztahy mezi Íránem a Spojenými státy jsou napjaté již od dob studené války,“ uvádí publicista pro Rádio Universum.

Připomněl, jak v roce 2012 na fóru o Blízkém východě Patrick Clawson, ředitel výzkumu známého Washingtonova institutu, uvedl, že „když íránská vláda nepřistoupí na kompromis, bylo by nejlepší, kdyby někdo jiný začal s válkou“. Tehdy také Clawson analyzoval důležitost krizí pro vyvolání konfliktů a poukázal na některé historické události, které v minulosti vtáhly Spojené státy do války. Šlo o explozi vojenské lodě USS Maine v roce 1898, potopení zaoceánského parníku Lusitanie v roce 1915, o útok na Pearl Harbor v roce 1941 a tonkinský incident v roce 1964. Všechny tyto jmenované události pojí přitom kontroverze o tom, jak a proč proběhly.

„Dnes víme, že tonkinský incident, který rozpoutal válku ve Vietnamu, neproběhl a severovietnamské námořnictvo na americké lodě nezaútočilo. V dalších třech případech mohlo jít o události, o kterých americká vláda věděla, že druhá strana plánuje. Nepodnikla ale žádné kroky, aby jim zabránila či se na ně připravila. Podle analytiků mohlo jít i o záměrnou provokaci,“ dodává Radovan Dluhý-Smith.

Ačkoliv příčiny a okolnosti kolem exploze vojenské lodi USS Maine nejsou vyjasněné, je podle něj prakticky jisté, že 1 258 pasažérů včetně dětí na palubě parníku Lusitanie se stalo oběťmi politického spiknutí. „Pasažéři neměli tušení, že Lusitanie byla doopravdy transportní lodí britské Royal NAVY, která proti mezinárodnímu právu pravidelně převážela munici. Vlády Spojených států a Velké Británie tuto plavbu uskutečnily přes mnohá varování německého císařství. Oficiální představitelé tedy museli počítat s tím, že Lusitanii německé ponorky pošlou ke dnu,“ pokračuje publicista.

Zmiňuje i výrok poradce prezidenta Woodrowa Wilsona plukovníka House, který před tímto incidentem odpověděl na otázku anglického ministra zahraničí, „co by Amerika dělala, kdyby Němci potopili loď s Američany“, celkem jasně: „To by znamenalo automatický vstup Ameriky do války.“

„Bude-li nějaká země chtít rozšířit současné konflikty v Gaze nebo v Jemenu, může k tomu posloužit právě výbuch lodě v Rudém moři. S podobnými incidenty mají velmoci bohaté zkušenosti,“ shrnuje Dluhý-Smith závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fandím úplně komukoliv, kdo je proti spojeným státům a Evropské unii., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka I... , 05.01.2024 11:29:18
I kdyby to byli lidožrouti, všem fandím proti Západu. Nejhorší prolhaná, totalitní, nenávistná a agresivní, hlavně tupě konzumní společnost, to je Západ.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …