Dávám Putinovi rok, pronesl vážně ruský politolog. Car prý mele z posledního

01.05.2016 19:45

Podle ruského politologa Nikolaje Petrova to má Putinův režim za pár. Současná situace v Rusku je trvale neudržitelná, a Putin by tak mohl být do roka svržen, přichází totiž o podporu veřejnosti. Režim se totiž brání reformám a jen prohlubuje příkoří, kterým jsou vystaveni jeho občané.

Dávám Putinovi rok, pronesl vážně ruský politolog. Car prý mele z posledního
Foto: kremlin.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin během letošní velké tiskové konference

Pád Putinova režimu se blíží podle mnoha komentátorů z různých odvětví. Pokud k tomu dojde, půjde o jednu z nejsledovanějších událostí vůbec, obzvlášť z důvodu, že to, co nastane ihned po něm, bude mít důsledky pro celý svět, nejen pro samotné Rusko.

Politolog Nikolaj Petrov si však myslí, že by k tomu mělo dojít spíš dříve než později, a soudí tak na základě několika svých poznatků.

„Ruský politický režim je neudržitelný. Nemá kapacitu pro reformy a čelí stále rostoucím ekonomickým strastem, rozpadající se infrastruktuře a soupeřícím elitám,“ napsal Petrov ve své stati „Putinův pád“.

Putinův režim přitom svoji legitimitu utvrzuje vyhráváním válek a centralizací moci v rukou jedné osoby. „Nyní režim potřebuje neustále vojensky vyhrávat, nebo ho čeká ztráta podpory veřejnosti.“

Pokračující centralizace je taktéž problémová, protože zkrátka nefunguje, ne v takto velkém prostoru, jakým Rusko je. Situaci rozhodně nijak nepřidávají sankce ze strany EU a USA a možné konflikty na Kavkaze.

Celý text zde.

„Pro ruský režim jsou dvě cesty: vylepšit své finance udobřením se se Západem, či znovuzískání legitimity změnou prezidenta,“ míní Petrov, ale dodává, že ani to by nevedlo k nějakému výraznému prodloužení jeho životnosti. Zároveň připomíná, že Putin nemá žádného adekvátního následovníka.

„Současný ruský režim nepotrvá dlouho,“ soudí Petrov na základě Putinových činů na Ukrajině a anexe Krymu. Z prezidenta se „stal spíše car“, který vytvořil systém, jenž stojí a padá s jedním člověkem, jím samotným.

K tomu, aby si však Putin udržel svoji pozici, musí neustále vyhrávat, jenže to není tak jednoduché a zároveň je to velmi nejen ekonomicky vyčerpávající pro samotnou zemi.

Může podle něj dojít k několika scénářům. Buď se Putin udobří se Západem, nebo odstoupí, a tím skončí i jeho režim, nebo se jej někdo pokusí nahradit a vzít si na starost reformaci Ruska. Tak jako tak však dává současnému Rusku nejdéle dva roky existence, pak nastanou zásadní změny.

„Ať už se po konci současného ruského režimu objeví jakýkoliv další, těžko bude představovat zlepšení vzhledem k síle institucí a špatnému stavu ruských elit i společnosti,“ poznamenává Petrov a dodává, že za rok bude celá země vypadat úplně jinak než teď.

Zároveň však zmiňuje staré ruské rčení, které tvrdí, že „Rusko je zemí, kde se všechno může změnit během pěti let, a nic se nezmění za sto“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…