Dávná slova o Čaputové. Splnila se

23.06.2023 15:45

MONITORING Jiří Weigl z Institutu Václava Klause tvrdí, že ho konec Zuzany Čaputové v roli slovenské prezidentky nepřekvapil. Že nebude tento marketingový prezidentský projekt fungovat psal již v roce 2019 po zvolení Čaputové do čela Slovenska. Erik Tabery z Týdeníku Respekt ale připomíná, že Čaputová vládla v turbulentní době covidu a válce na Ukrajině, v době, kdy na Slovensku padlo několik vlád a také čelila četným osobním útokům a s ní celá její rodina.

Dávná slova o Čaputové. Splnila se
Foto: Hana Brožková
Popisek: Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Weigl na stránkách IVK komentuje rozhodnutí slovenské prezidentky, která se nebude ucházet o znovuzvolení v prezidentských volbách příští rok, protože už prý nemá dost sil. „Není to překvapení. Její popularita u slovenské veřejnosti dramaticky klesla, země se za roky jejího vládnutí propadla do ještě hlubší politické a ekonomické krize, než byla na počátku,“ tvrdí Weigl.

„Plně se potvrdilo, že marketingové projekty nefungují, že voličům na počátku zmanipulovaným mediální masáží nakonec přinesou jen zklamání. Je zjevné, že pouze s pohlednou tváří, odezíráním ze rtů spojencům a opakování frází o slušnosti a dalších prázdných klišé vystačit nelze. Po čtyřech letech už o ní voliči něco vědí a jsou zklamáni. Šance na znovuzvolení není velká,“ je přesvědčený Weigl, jaký je pravý důvod rozhodnutí Čaputové nekandidovat.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21918 lidí
Čaputové prý chybí motivace i proto, že byla do prezidentské funkce vlastně přemluvena zákulisními manipulátory. „Hlavě státu, která byla jako náhodná osoba do funkce přemluvena zákulisními manipulátory politické scény, nikoliv že do ní logicky směřovala jako do vyústění své úspěšné politické kariéry, chybí i dostatečná motivace, přesvědčení a vědomí odpovědnosti. Nároky na nejvyšší veřejnou funkci jsou enormní,“ říká Weigl, který lidsky rozhodnutí Čaputové prý chápe, ale pro všechny by toto mělo být mementem.

Weigl také připomíná, že už v roce 2019, ihned po zvolení Čaputové prezidentkou, hodnotil tento krok jako marketingový úspěch, ale pro slovenskou politiku neúspěch. „Před čtyřmi lety, uprostřed nadšené hysterie a ovací nad zvolením neznámé pohledné ženy do funkce slovenské prezidentky, jsem na stránkách IVK publikoval text, za který se na mě kvůli ‚svatokrádeži‘ vrhla celá naše progresivní mediální scéna,“ připomíná Weigl.

„Slovensko má smůlu. Už podruhé země, která se stále potýká s absencí delší tradice vlastní státnosti, vystavila bianco šek zcela neznámé osobě, aby jí stála v čele. A je neuvěřitelné, že naše mainstreamová média mohou tento výkřik bezradnosti oslavovat, vynášet do nebe a dávat za příklad,“ psal tehdy Weigl.

Vadilo mu zejména to, že Čaputová za sebou neměla politickou kariéru, jak by se podle něj na nejvyšší ústavní funkci patřilo. „Zuzana Čaputová, nová prezidentka Slovenské republiky, má jedinou známou přednost a výhodu, kromě toho, že je žena – dosud nic nevykonala, nikdo jí nezná, a tak o ní nelze nic říci. Ani v dobrém, ani ve špatném. Vše, co říkala a dělala po vstupu do předvolební kampaně, je čistý marketing. Její slova, sliby a priority nelze ničím verifikovat, její dosavadní životní dráha a skutky nemohou být žádným vodítkem,“ uvedl Weigl v roce 2019.

Čaputová podle něj vyhrála jen díky svému pohlaví a vzhledu a prázdným slibům a frázím jako slušnost a spojování národa. „Tak málo stačí pro dosažení vrcholu. Přitom zdravý rozum člověku říká, že funkcí hlavy státu by kariéra politika měla končit, nikoliv začínat, že do funkce prvního občana by měl být kandidát kvalifikován svým dosavadním životem a zásluhami o stát a národ, nikoliv být jako no-name vytažen z klobouku,“ psal Weigl, že je za tímto projektem určitě spousta neznámých lidí v pozadí s vlastními zájmy.

„Pouze vidíme, že marketingové projekty stále válcují standardní politiku. Známe však již řadu příkladů, které potvrzují, že pro úspěšnou politiku či její změnu pouhý marketing nestačí,“ prorokoval Weigl v roce 2019.

Podle Erika Taberyho z Týdeníku Respekt je ale fér dodat, že Čaputová a její rodina čelila osobním útokům jak od některých politiků, tak od občanů, kteří překračovali meze slušnosti a toho, o čem je politika.

„Je třeba připomenout, že ona pracuje v podmínkách, ve kterých žádný český politik nepracuje a nepracoval. Ta situace je tam mnohem vyhrocenější, než je tady a byly zaznamenány případy, že jí různí lidé chodili v noci ve skupinkách křičet pod okna, aby nemohla spát, byly nahlašované bomby k ní domů, aby neměla klid, vyhrožovalo se jejím dcerám a partnerovi teď prý kladivem rozbili auto. Případů, které úplně jasně vybočují z toho, o čem by měla být politika, je tady celá řada,“ rozumí Tabery rozhodnutí Čaputové.

Navíc Čaputové podle něj vládla v době velkých světových krizí a politicky turbulentního období na Slovensku. „Vedle toto je třeba také připomenout, že ona úřadovala v době, kdy byla pandemie covidu, kdy je válka na Ukrajině, kdy víceméně každý rok, někdy dokonce dvakrát do roka na Slovensku padá vláda. To znamená, někdy pět let je jako deset, patnáct, dvacet let,“ uvedl Tabery s tím, že to je právě případ turbulentní politiky na Slovensku posledních let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No a Češi si to, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejipi , 23.06.2023 16:11:10
také musejí vyzkoušet sami na sobě.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …