Demonstrace proti Křečkovi: Do studia ČT dorazil Zahradil a začalo to: Minář hodil zpátečku, když najednou začal říkat...

29.02.2020 10:55

Podle spolku Milion chvilek nedávné zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem přispělo k cílenému rozvratu demokratických institucí. Už na zítřek proto avizuje demonstraci, kde chce svou nespokojenost vyjádřit. Europoslanec Jan Zahradil (ODS) v pátečních Událostech, komentářích na ČT24 řekl, že obavy z Křečka v instituci Veřejného ochránce práv jsou přehnané.

Demonstrace proti Křečkovi: Do studia ČT dorazil Zahradil a začalo to: Minář hodil zpátečku, když najednou začal říkat...
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Zahradil v úvodu ubezpečil, že se nechystá na nedělní demonstraci Milionu chvilek. „Já se s panem Minářem neshoduji v tom, že by v Maďarsku nebo v Polsku byla ohrožena demokracie, a ani v tom, že by v České republice byly ohroženy demokratické instituce. Ať už to bude volba pana Křečka ombudsmanem, nebo paní Lipovské do Rady České televize,“ připomněl europoslanec svůj postoj.

Anketa

Chcete, aby SMER vyhrál slovenské volby a sestavoval vládu?

83%
17%
hlasovalo: 2405 lidí
„My si myslíme, že Polsko a Maďarsko jsou demokratické země, kde je zaručena svoboda projevu, kde jsou svobodné volby. Minář hodil zpátečku, když pak najednou začal říkat, že to vlastně není proti Maďarsku a Polsku, jenom snaha poukázat, aby se to tu nevydávalo stejnou cestou,“ doplnil Zahradil s tím, že opravdu neví, co tím měl Minář na mysli.

Naopak, v čem se shodují, je prý kumulace moci v rukou premiéra Andreje Babiše. „Tady je skutečně obrovská koncentrace politické a mediální moci v rukou jednoho člověka. To skutečně není zdrávo,“ dal za příklad, co do značné míry deformuje politické prostředí.


Senátor Tomáš Czernin (TOP 09) a europoslanec Jan Zahradil (ODS). (Screen: ČT24)

Zdůraznil však, že řešení mají v rukou politici. „To je náš úkol, my si to rozdáme ve volbách,“ připomněl Zahradil. S tím, že Minář si jako občanský aktivista může pořádat své demonstrace.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Na Zahradila byla pak znovu mířena otázka, zda souhlasí se spolkem Milion chvilek, který prohlásil, že chtějí poukázat především na to, jak údajně účelová koalice SPD, KSČM a Hradu za asistence části ČSSD postupně rozkládá důležité demokratické instituce. „Už jsem na to odpověděl. Nemyslím si, že jsou demokratické instituce, ať už se tím myslí cokoliv, ohroženy,“ uvedl europoslanec a znovu poukázal na kumulaci moci v rukou Babiše.

Anketa

Je v Polsku a Maďarsku ohrožena demokracie?

hlasovalo: 12725 lidí
Nelíbí se mu, že spolek Milion chvilek začal protestovat proti Babišovi, ale nyní už to posouvá dál, kde se s ním již názorově neshoduje. „S kritikou Babiše ale souhlasíme a budeme se snažit porazit ho ve volbách,“ přislíbil Zahradil za občanské demokraty.

Nerad by, aby to vypadalo, že obhajuje Křečka; připomněl, že ODS hlasovala pro jiného kandidáta na post veřejného ochránce práv. „Já nepředpokládám, že by kdokoli z poslanců ODS hlasoval pro pana Křečka. Náš kandidát ale nezvítězil. A je potřeba respektovat vítěze,“ řekl jasně.

Při všech těch výhradách vůči novému ombudsmanovi si ale nemyslí, že by představoval nějaké nebezpečí. „Myslet si, že Křeček zničí nebo torpéduje instituci ombudsmana, to je opravdu přehnané,“ uzavřel Zahradil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…