Desítky milionů v čudu. Dozimetr řádí dál. „Vidím za tím ten problém s hnutím STAN,“ řekl starosta

19.08.2022 7:40 | On-line

Starosta Prahy 22 Tomáš Kaněra v rozhovoru pro XTV.cz popisuje, jak kauza Dozimetr kolem korupce v pražském dopravním podniku zasáhla i do realizace významného projektu v jeho městské části. „Přijdeme s největší pravděpodobností o desítky milionů korun,“ popisuje starosta v příběhu s problematickou státní zakázkou.

Desítky milionů v čudu. Dozimetr řádí dál. „Vidím za tím ten problém s hnutím STAN,“ řekl starosta
Foto: XTV
Popisek: Starosta Prahy 22 Tomáš Kaněra

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí
S blížícími podzimními volbami u Kaněry podle jeho slov nervozita nestoupá: „Záleží, co si připouštíte. Kandiduji, ale nervozitu si nepřipouštím. V tuto chvíli je Praha 22 rozdělená na dvě části, já měl ambici ty dvě části spojit. Ale není to úplně tak jednoduché,“ uvedl Kaněra (ANO), který ve funkci nahradil Vojtěcha Zelenku (STAN a Svobodní). Ten byl odvolán loni v březnu, od té doby je městská část bez starosty.

Politice Městské části Praha 22 je podle Kaněry potřeba vrátit důvěryhodnost. Bohužel se podle něj městské části výrazně dotklo vyšetřování kauzy Dozimetr, kolem korupce v pražském dopravním podniku. „Původně jsem si myslel, že k nám kauza Dozimetr nedosáhne, ale bohužel se ukázalo, že dosáhla i k nám,“ připustil Kaněra.

„Stala se taková nepříjemná věc, že máme rozestavěný polyfunkční dům, tedy dům, ve kterém má být mateřská školka, lékařská ordinace, sál pro spolkovou činnost, obchod. A tato stavba, která se za mého působení a asistence rozjela, tak se zase úspěšně zastavila. A to z toho důvodu, že majitelka nebo jednatelka té firmy paní Červinská, která to vyhrála, byla tak trochu přichycena v konspiračním bytě. A když to prosáklo, tak paní jednatelka nelenila, firmu prodala. A rázem má spoluvlastníka z Marshallových ostrovů,“ popsal Kaněra situaci.

„Paní jednatelka mi řekla, že byla v konspiračním bytě, neřekla k tomu žádné B. Druhý den jsem se podíval do obchodního rejstříku, na justici, tam jsem viděl, že už není jednatelkou a máme tam neprůhlednou strukturu. To se u státních zakázek nesmí. Přijdeme tím pádem s největší pravděpodobností o desítky milionů korun,“ uvedl s tím, že se jedná o peníze z dotačních titulů, pokud se o ně přijde, bude potřeba je do rozestavěné stavby dofinancovat. „Teď hledáme právní nástroje, jak je přinutit stavět, což je asi nereálné,“ pokrčil rameny.

Podle Kaněry šlo o jeden z významných investičních projektů. Již dříve uváděl, že je nutné rychle postavit novou mateřskou školku a základní školu, jinak budou zanedlouho muset místní občané hledat pro své děti místo jinde. „Problém je složitý, ale budeme to muset dostavět, je to mateřská školka, kterou nutně potřebujeme. Doufám, že bude hotová 1. září 2023, záleží jak bude pokračovat insolvence, která byla uvalena na tu firmu...“ podotkl dnes Kaněra.

Poškodila podle Kaněry kauza Dozimetr pražskou politiku jako celek? „Poškodila... poškodila určité lidi a určité politické subjekty, vidím za tím ten problém s hnutím STAN,“ uvedl. Podezření, která by mohla přijít ze strany občanů, že by se i on účastnil oněch „kokainových večírků“, se však neobává: „U nás v Praze 22 jsem známý jako sportovec, vedu děti ke sportu. Myslím, že by mě nikdy nikdo nespojoval s nějakou drogovou aférou a podobnými věcmi,“ věří Kaněra, že nic takového si o něm občané domýšlet nebudou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…