Dodáváte Rusům vraždící materiál! USA, Švýcarsko, Tchaj-wan... Drsné nařčení

07.12.2023 14:14

Bývalý ruský oligarcha Michail Chodorkovskij, který nyní žije ve Švýcarsku a je součástí ruské exilové opozice, tvrdí, že ruské drony používané na Ukrajině mají velké množství amerických, švýcarských a tchajwanských součástek. Rusku se tak podle něj daří obcházet západní sankce, a to zejména prostřednictvím prostředníků z jiných států, jako Čína a Turecko, které Rusku žádané součástky přeprodávají.

Dodáváte Rusům vraždící materiál! USA, Švýcarsko, Tchaj-wan... Drsné nařčení
Foto: tan, mail.ru
Popisek: Michail Chodorkovskij je ruský podnikatel a manažer. Patřil do sféry tzv. oligarchů. Byl jednou z nejvýraznějších postav ruského hospodářství 90. let

Chodorkovskij na síti X upozorňuje, že ruské drony používané na Ukrajině mají součástky ze západních států, které přitom právě kvůli výrobě zbraní zavedly přísné protiruské sankce. Chodorkovskij popisuje případ bezpilotního letounu Lancet a dalších, které mají součástky z mnoha západních zemí jako Spojené státy nebo Švýcarsko.

„Lancet je ruský bezpilotní letoun, který je ve službě od roku 2022. Vypouští se z katapultu a pracuje v tandemu s průzkumným dronem, který identifikuje cíl a zničí ho pomocí své 3kg bojové hlavice. Rusko použilo na Ukrajině stovky Lancetů a ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že je obtížné jim čelit. Uvádí se, že podle ukrajinské vlády obsahuje každý Lancet nejméně 19 dílů vyrobených americkými, švýcarskými a tchajwanskými společnostmi – což jsou všechno země, odkud by Rusko kvůli sankcím nemělo mít možnost získávat vybavení,“ vypočítává Chodorkovskij.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57647 lidí

„U dalších ruských dronů bylo zjištěno, že obsahují díly z Nizozemska, Polska, Kanady a Japonska – všechny tyto země zavedly sankce, které mají Rusku zabránit v nákupu těchto ničivých nástrojů. Nejedná se ani o případ, kdy by Moskva používala staré vybavení z doby před sankcemi: Mnoho součástek bylo vyrobeno v letošním roce,“ upozorňuje bývalý oligarcha, který byl Putinovým režimem vězněn a nyní se považuje za součást ruské exilové opozice.

Rusku se podle zpráv investigativních novinářů daří sankce obcházet dvěma způsoby. „Některé součásti, například mikročipy, se používají i v různých komerčně dostupných výrobcích, jako jsou elektrické koloběžky – ty lze snadno získat a dále prodat a nejsou klasifikovány jako vojenské vybavení,“ tvrdí Chodorkovskij.

Zejména se ale Rusko dostává ke klíčovým součástkám skrze prostředníky. „Pro jiné, specializovanější součástky využívají ruské obranné společnosti složitou síť krycích společností a zprostředkovatelů, aby si opatřily komponenty, které by neměly mít k dispozici,“ informuje Chorkovskij a celý proces popisuje.

„Ruský výrobce dronů nemůže jednoduše nakoupit součástky ze Švýcarska nebo USA. Proto zaměstnává zprostředkovatele, kteří se spojují s občany bývalých sovětských republik, kteří pracují v západních společnostech. Tito zaměstnanci podepisují vývoz součástek obchodním společnostem, obvykle registrovaným v Turecku nebo Číně. Tyto společnosti pak buď dodávají součástky přímo do Ruska, nebo je přeprodávají zprostředkovatelům ve Střední Asii, kteří je posílají do Ruska,“ vysvětluje Chodorkovskij.

Ruský výrobce mezitím zaregistruje součástky jako pocházející z Číny, což znamená, že neexistuje žádná papírová stopa, která by naznačovala, že byly porušeny sankce. „To není nic nového. Ve skutečnosti se podobný systém používá k dovozu nákladních automobilů vyrobených v zahraničí do Ruska ze Spojených arabských emirátů, aniž by to vyvolalo podezření. Nákladní automobily jsou vyváženy do Íránu, kde jsou upraveny pro chladné počasí, mimo dosah zvědavých očí, a posílány dále do Ruska,“ uvádí Chodorkovskij příklad dalšího snadného obcházení sankcí.

Chodorkovskij tvrdí, že je to závažný problém, který je nutné urychleně řešit. „Na Ukrajině denně umírají lidé rukama těchto bezpilotních letounů a odříznutí přístupu Moskvy k jejich součástkám by výrazně přispělo ke snížení počtu mrtvých. Co lze tedy udělat, aby se to zastavilo? Švýcarská vláda ze své strany zintenzivnila spolupráci s ukrajinskou rozvědkou a podnikla kroky k informování výrobců součástek o podezřelých zahraničních odběratelích a k omezení vývozu do známých tranzitních zemí. Zatímco pro Západ je zásadní zajistit, aby Ukrajina měla nástroje, které potřebuje k odražení invaze, stejně důležité je v co největší míře zajistit, aby Putin neměl nástroje k pokračování války,“ dodává bývalý oligarcha.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Navalnyj už netáhne, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 07.12.2023 15:28:09
tak se vytáhne další protiruský, v Rusku trestaný (za podvody a daňové úniky) bojovník za demokracii! Západu se bude hodit každý, kdo bude Rusko pomlouvat! Zbraně jim došli!! Chodorovskyj ještě nepochopil, že Západ bude sice štvát proti Rusku, ale nevynechá sebemenší příležitost aby na celém konfliktu vydělal klidně i obchodováním s Ruskem!

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…