Dopadne to špatně. Referendum někdo zfixluje, šíří se strach v ČSSD

04.04.2018 8:41

Část ČSSD se obává možného útoku hackerů na elektronické referendum, jímž chce strana rozhodnout o vládnutí s hnutí ANO. Píše o tom dnešní MF Dnes. Své pak k tomu uvedl i místopředseda strany Jiří Zimola (ČSSD) na svém facebookovém profilu.

Dopadne to špatně. Referendum někdo zfixluje, šíří se strach v ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Jít do vlády s hnutím ANO, nebo ne? Tak zní otázka, která v současné době dělí sociální demokracii. Část straníků se nyní dokonce obává, že by někdo mohl ovlivnit plánované stranické referendum v celé věci, které má proběhnout elektronicky. 

Jeden z vlivných straníků dokonce pro MF Dnes uvedl, že nové vedení, jež je spolupráci s hnutím ANO celkem nakloněno, si mělo najmout firmu, která dopředu dává najevo, že referendum dopadne dle přání vedení. 

Předseda ČSSD Jan Hamáček však pro MF Dnes ujistil, že bezpečný průběh referenda je zajištěn. „Dodavatelská firma samozřejmě slíbila, že udělá maximum, aby to bylo bezpečné,“ podotkl Hamáček. Vzniknout by měl nový web, na němž by straníci hlasovali prostřednictvím kódu, jenž by obdrželi poštou.

„Obavy ze stranického referenda nejhlasitěji vyjadřují ti, kteří si vyjádření celé členské základny vůbec nepřejí. I když připouštím, že i nejmodernější technika se dá přelstít, uděláme všechno pro to, aby hlasování proběhlo a aby nebylo nikým a ničím zvenku ovlivněno,“ dodal pak také na svém facebookovém profilu Jiří Zimola, první místopředseda strany.

Část straníků by však raději viděla korespondenční hlasování. Jako například poslanec Jaroslav Foldyna, jenž jej vnímá jako lépe ověřitelné a stoprocentně transparentní. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…